Ηχηρό «όχι» στα εργοστάσια επεξεργασίας βιομάζας

Εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Βασιλικών συγκεντρώθηκαν προχτές, την Κυριακή, στην είσοδο του χωριού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού αερίου σε Βασιλικά και Λακκιά από ιδιωτική εταιρία.

 

Πρόκειται για μία πρώτη, προειδοποιητική κινητοποίηση, όπως τόνισαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα δημοτικής ενότητας Βασιλικών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη συλλογή υπογραφών των κατοίκων που αντιτίθενται στο έργο. «Ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Ολοι οι κάτοικοι είμαστε αποφασισμένοι να μη σταματήσουμε, πριν ανακληθεί η απόφαση της εγκατάστασης των μονάδων. Πιστεύουμε ότι τέτοιες μονάδες δεν έχουν καμία θέση στην περιοχή, μία περιοχή που βασίζεται στην αγροτική οικονομία», εξηγεί στον «Α» ο δημοτικός σύμβουλος θέρμης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος.

Ετη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους η βουλευτής Β’ θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Ζιώγας, τονίζοντας αμφότεροι ότι η μαζική κινητοποίηση των πολιτών είναι η μεγαλύτερή τους δύναμη, και ότι ο αγώνας δεν έχει κομματικό χρώμα.

Το έργο περιλαμβάνει δύο μονάδες, ισχύος 498 kW η καθεμία, οι οποίες σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην περιοχή του κτήματος Παρούση, στα Βασιλικά, η μία και 250 περίπου μέτρα από τα τελευταία σπίτια της Λακκιάς η άλλη. Για τη λειτουργία των μονάδων θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη ροκανίδια (wood chips), τα οποία θα μπαίνουν σε αεριοποιητή, σε υψηλές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Το αέριο που παράγεται θα «καίγεται» έπειτα από ειδικές επεξεργασίες, εκλύοντας θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με το ψήφισμα της διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι απαιτούν να σταματήσει αμέσως κάθε συζήτηση, να απορριφθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να μην επιτραπεί σε καμιά περίπτωση η αδειοδότηση των μονάδων αυτών, μόλις 200 μέτρα από σπίτια.

 

Πηγή: Αγγελιοφόρος