Κ. Τριανταφυλλίδης στο Radio1d.gr: “Να ποια είναι η ταυτότητα του ενοίκου της Αμφίπολης”

Στις 20 Ιανουαρίου θ αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης και όπως εκτιμά ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης μιλώντας στο Radio1d.gr , “Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο σκελετός να ανήκει στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.”

 

“Όπως έδειξαν τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δύο καθηγητές από το ΑΠΘ και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα ηλικίας περίπου 54 ετών. Η Ολυμπιάδα ήταν 58 ετών όταν πέθανε από λιθοβολισμό και η Κλεοπάτρα αδελφή του Μ Αλεξάνδρου 48 άρα θα μπορούσε να είναι μία από τις δύο. Όμως το γεγονός ότι η λεκάνη της νεκρής βρέθηκε σπασμένη και η Ολυμπιάδα κατέληξε από λιθοβολισμό συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι αυτή η ένοικος του τάφου”.

Όπως εξήγησε ο κ Τριανταφυλλίδης οι νεότερες έρευνες δείχνουν πως γενετικά οι Ευρωπαίοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια μολυσματική ασθένεια απ ότι οι Αφρικανοί ή οι αφροαμερικανοί.

Οι σύγχρονες μέθοδοι δείχνουν πως το γενετικό προφίλ κάποιου μπορεί να δείξει έγκαιρα την προδιάθεση εμφάνισης κάποιας ασθένειας.
 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr