Καλαμαριά: Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης

Στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της περιοχής αλλά και στον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων προσβλέπει ο δήμος Καλαμαριάς μέσα από την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης των οδηγών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.

 

 Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 260.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή σύγκλιση». Το θέμα της ανάπτυξης αυτού του ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης αναμένεται να συζητηθεί στην οικονομική επιτροπή του δήμου Καλαμαριάς, που συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του αντιδημάρχου ΔιοικητικώνΟικονομικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού και Εξυπηρέτησης του Πολίτη Μπάμπη Ξανθόπουλου.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ

 

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί και μέσα στο επόμενο διάστημα, αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την αρμόδια διαχειριστική αρχή, ο δήμος Καλαμαριάς αναμένεται να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Στο πλαίσιο του έργου σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς θα τοποθετηθούν ειδικοί αισθητήρες, ώστε να γίνεται αντιληπτό εάν οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης είναι κατειλημμένες ή ελεύθερες.
Για την πληροφόρηση του κόσμου θα τοποθετηθούν τρεις πινακίδες σε κομβικά σημεία της Καλαμαριάς, στις οποίες θα αναγράφεται ο αριθμός των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης σε κάθε οδό.
Οι δρόμοι όπου θα βρει εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά και τα ακριβή σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι πληροφοριακές πινακίδες θα καθοριστούν στο στάδιο της μελέτης εφαρμογής, η οποία θα εκπονηθεί από τον ανάδοχο του έργου κατά τον πρώτο μήνα από την υπογραφή της σύμβασης. Παράλληλα μέσω των τριών ενημερωτικών πινακίδων θα προβάλλονται πληροφορίες σχετικά και με τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο πάρκιγκ της πλατείας δημαρχείου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Καλαμαριάς η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος θα συμβάλει στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, καθώς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα γνωρίζουν ακριβώς προς τα πού πρέπει να κινηθούν, ώστε να διασφαλίσουν μία θέση για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

 

Πηγή: Μακεδονία