Καμία σχέση με bullying η δολοφονία του 14χρονου

ΦΩΤΟ: MOTIONTEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΟ: MOTIONTEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την πιθανότητα οποιασδήποτε σχέσης με υπόθεση σχολικού εκφοβισμού (bullying) απέκλεισε ο καθηγητής εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, αναφερόμενος στη δολοφονία του δεκατετράχρονου, από συνομήλικο συμμαθητή του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν έχει ως κίνητρο παραμέτρους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο και «πρωτόγνωρο», για τα ελληνικά δεδομένα, έγκλημα και δεν υπάρχει η παραμικρή σχέση με άλλα περιστατικά βίας, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Γ. Πανούσης.

«Καμία σχέση, οποιαδήποτε, μεταξύ μαθητών διένεξη, επιθετικότητα, τσαμπουκάς, ποιος έχει το πάνω χέρι, σφαλιάρα, ό,τι θέλετε, με το να πάρεις ένα κουζινομάχαιρο και να πας να κόψεις την καρωτίδα κάποιου, καμία σχέση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πανούσης, προσθέτοντας πως «θέλει μια ψυχική προδιάθεση, ότι μπορώ να το κάνω, θέλω να το κάνω και ταυτόχρονα ότι ξέρω να το κάνω? Εδώ έχουμε ένα παιδί, το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού. Τι σχέση έχει τώρα αυτό με τον εκφοβισμό τον σχολικό; Καμία».

«Διότι εάν είσαι θύμα, κυρίως φοβάσαι, το λες… αποφεύγεις, δεν βγαίνεις, πώς να το πούμε με τον δήμιό σου έξω… εάν είσαι δράστης δεν μπορεί να επικαλείσαι τη θυματοποίησή σου», πρόσθεσε. Ερωτώμενος, για την ποινική αντιμετώπιση του δράστη, ανέφερε ότι «δεν είναι και το καλύτερο να πάει σε μια φυλακή για να είμαστε ειλικρινείς, δηλαδή εκεί θα τύχει μιας μεταχείρισης από άλλους έγκλειστους που δεν ξέρουμε ποιας μορφής θα είναι και ο ίδιος πόσο μπορεί να αντέξει, δεν μπορεί να μείνει και ελεύθερος όμως».

Περιοριστικοί όροι 

Μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, την Τρίτη, ο 14χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα οι όροι που αποφασίστηκε να του επιβληθούν -με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων – αφορούν, μεταξύ άλλων, ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς του, παρακολούθηση ψυχολογικού προγράμματος από τον ανήλικο σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα και απαγόρευση μετάβασης και διαμονής του 14χρονου κατηγορούμενου στον τόπο κατοικίας του, τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.