Πυροσβέστες οδηγούν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Με «δανεικούς» εργαζόμενους από την Πυροσβεστική και τους δήμους προσπαθεί το ΕΚΑΒ να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Αυτό καταγγέλλουν διασώστες του ΕΚΑΒ και πυροσβέστες, οι οποίοι κάνουν λόγο για υποβάθμιση τόσο του πραγματικού έργου του πυροσβεστικού σώματος όσο και του ΕΚΑΒ.

Εμφανίζονται μάλιστα αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά κατά της στελέχωσης των ασθενοφόρων με προσωπικό των ΟΤΑ και της Πυροσβεστικής που κατέχει δίπλωμα οδήγησης δημόσιου οχήματος (όπως προβλέπεται στο παράλληλο πρόγραμμα).

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η απόφαση αυτή αφορά στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας και προϋποθέτει η διακομιδή να γίνεται με συνοδεία υγειονομικού προσωπικού και να έχει προηγηθεί ταχύρυθμη εκπαίδευση των οδηγών σε βασικές πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου επεκτείνεται η δυνατότητα αυτή και στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και εκπρόσωποι των Πυροσβεστών, με κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι «η πολιτεία αντί να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό για να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης πανελλαδικά, προσπαθεί με επικίνδυνους και πρόχειρους χειρισμούς να στελεχώσει ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ με οδηγούς από το Πυροσβεστικό Σώμα, οδηγούς Δήμων και όποιον άλλον μπορεί να οδηγήσει δημόσιο όχημα με μόνη εκπαίδευση ένα σεμινάριο έξι ωρών, το οποίο δεν καλύπτει ούτε την ανάγνωση των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ καθημερινά».

Όπως υπογραμμίζουν, τα ασθενοφόρα επιτελούν προνοσοκομειακή περίθαλψη που δεν περιορίζεται στην οδήγηση ενός οχήματος, ούτε στη διακομιδή, αλλά περιλαμβάνει ένα περίπλοκο σύνολο χειρισμών και εφαρμογής πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής.

«Αδιανόητο»

Αλλά και οι πυροσβέστες χαρακτηρίζουν ως «αδιανόητο και έξω από κάθε νομιμότητα» την ανάθεση στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος καθηκόντων ξένων και αλλότριων από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.