Καταγγελία της Γ’ ΕΛΜΕ για απαγόρευση προγραμματισμένης σχολικής εκδήλωσης στις φυλακές Επταπυργίου

Την απαγόρευση εκδηλώσεων του 7ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ενόψει του γιορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στο χώρο των φυλακών Επταπυργίου καταγγέλει η Γ΄ΕΛΜΕ.

 

Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απαράδεκτη εντολή για απαγόρευση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων από την Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσ/νίκης.

 

Το 7ο ΓΕΛ Θεσ/νίκης εδώ και 8 χρόνια μεταφέρει τη σχολική του επέτειο στο χώρο των φυλακών Επταπυργίου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας της 21ηςΑπριλίου 1967. Οι εκδηλώσεις ετοιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς  του σχολείου με τη ενεργό και ενθουσιώδη συμμετοχή πολλών μαθητών εδώ και πολύ καιρό. Στις εκδηλώσεις του σχολείου συμβάλλουν πάντα εκπρόσωποι της αντιδικτατορικής γενιάς που αγωνίστηκαν για εκείνα τα ιδανικά.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 όμως, λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων και ενώ υπάρχει ήδη η έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσ/νίκης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, το σχολείο  ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά από την ΔΔΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης ότι απαγορεύει τη μετακίνηση του σχολείου και τον προγραμματισμένο  εορτασμό σε άλλο χώρο. Η απαγόρευση αφορά σε εκδήλωση επίσκεψης στο τόπο μαρτυρίου, στο κολαστήριο των φυλακών Επταπυργίου όπου βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.  Εκπίπτει έτσι η παιδαγωγική ουσία της βιωματικής προσέγγισης των νέων μαθητών σε χώρους ιστορικής μνήμης, που είναι και ο στόχος της μεταφοράς των σχολικών εκδηλώσεων στους παραπάνω χώρους».

 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται να έχουν φοβίσει την κυβέρνηση, η οποία έχει σπεύσει να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της να αποτρέψει  την έκφραση ενός μαζικού κύματος αγανάκτησης στους δρόμους. Δείγματα γραφής έδωσε για άλλη μια φορά με την βίαιη καταστολή σε βάρος των φοιτητών, τις προηγούμενες ημέρες ενώ  για την αυριανή πορεία, έχει θέσει σε επιφυλακή περίπου 7.000 άνδρες της αστυνομίας στην Αθήνα ενώ αντίστοιχα είναι τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη. Ο γιορτασμός γι’ αυτούς είναι ένα πραγματικό αγκάθι, καθώς προσπαθούν να επιβάλλουν την ιστορική λήθη και κυρίως τη διαστρέβλωση της ιστορίας για το τι πραγματικά ήταν η δικτατορία και για τα δεινά που έφερε στον ελληνικό λαό. Ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου πρέπει ν’ απαξιωθεί σε πρώτη φάση, το νόημα του να γίνει όσο το δυνατόν πιο υποτονικό και ακίνδυνο για τη σημερινή εξουσία και σε μια επόμενη φάση ν’ αμφισβητηθεί ανοιχτά και να καταργηθεί».

 

Η Γ΄ ΕΛΜΕ καλεί τον διευθυντή εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσ/νίκης και τον  περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να άρουν  την απαγόρευση και να τιμήσουν οι ίδιοι με την παρουσία τους την εκδήλωση.