Κατατίθεται το ν/σ για κλείσιμο της αξιολόγησης, ανοιχτό το θέμα του χρέους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Σήμερα το βράδυ θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και το κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε το κυβερνών κόμμα, κατά τις επιταγές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να περάσει στη «μετά αξιολόγηση εποχή».

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το μείζον θέμα του ελληνικού χρέους, με την κυβέρνηση να επιδιώκει στο Eurogroup να συμφωνηθούν μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και ένας οδικός χάρτης για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα τόσο την Παρασκευή στη Ρώμη, στη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Σουλτς, Γκάμπριελ) όσο και την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, στη σύνοδο του ΟΗΕ για το προσφυγικό (Αγγελα Μέρκελ).

Το θέμα του χρέους απασχολεί έντονα το Μαξίμου αφού τα «δύσκολα» δεν σταματούν την Κυριακή με την ψήφιση του ν/σ. Για παράδειγμα, μέχρι τέλους του έτους, η Βουλή θα κληθεί να νομοθετήσει τις «ουρές» της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, ενώ και η αξιολόγηση αποκτά μόνιμο και αυτοματοποιημένο χαρακτήρα.

Με απλά ελληνικά, μια ουσιαστική απομείωση του χρέους, πέρα από το μήνυμα που θα στείλει στις αγορές, είναι βαρύνουσας σημασίας στην πολιτική φαρέτρα του Μαξίμου για την επόμενη ημέρα. Αν επικρατήσει η άποψη της Γερμανίας ότι η οποία ρύθμιση θα πάει για μετά το 2018, η πολιτική διαχείριση της κυβέρνησης της μετά αξιολόγησης εποχή «δυσκολεύει» για το Μαξίμου.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει την Κ.Ο. τουΣΥΡΙΖΑ για το ν/σ, ενώ δεν αποκλείεται στη συνεδριάσει να παραστεί και ο Πρωθυπουργός.

Τι φέρνει η επόμενη ημέρα

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Σε επίπεδο καθημερινότητας προέχει το «άνοιγμα στην κοινωνία» και σε πολιτικό επίπεδο το «άνοιγμα στη Σοσιαλδημοκρατία» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ «να εκφράσει και τα κοινωνικά στρώματα» που, κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του, τον στηρίζουν.

Για το τελευταίο οι συναντήσεις του Α. Τσίπρα την Παρασκευή στη Ρώμη προκειμένου να παραστεί στη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών και αξιωματούχων είναι ενδεικτικές των προθέσεων του Μαξίμου. Άλλωστε το «φλερτ» με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές δεν είναι τωρινό.

Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώνεται στις 23 Ιουνίου εκδήλωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν και ζητήθηκε η συνδρομή από τη Φώφη Γεννηματά ως προέδρου τουΠΑΣΟΚ, η τελευταία με επιστολής της στον κ. Βούτση ζήτησε να προηγηθεί ειδική συνεδρίαση της Βουλής για να αποτίσει φόρο τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πηγή: Ναυτεμπορική