«Καθαρά» τα όπλα της «γιάφκας» Ξηρού στην Ανάβυσσο

Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ή άλλη έκνομη ενέργεια τα όπλα που βρέθηκαν τόσο στο κρησφύγετο του αρχιτρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού στην Ανάβυσσο, όσο και το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του, όπως προέκυψε από τη βαλλιστική εξέταση.

 

Πρόκειται για το πιστόλι που είχε στην κατοχή του ο «μανώλης» της 17 Νοέμβρη, καθώς και τρία πιστόλια και οκτώ καλάσνικοφ.

 

Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) στο άλλο κρησφύγετο – «γιάφκα», που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου, συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

 

Την ίδια ώρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες μεταφέρονται τα δύο οχήματα -ένα τζιπ και ένα βαν- που βρέθηκαν στη δεύτερη γιάφκα του Χριστόδουλου Ξηρού, στη λίμνη Ηραίου, στην οποία οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

 

Τα αυτοκίνητα θα εξεταστούν εξονυχιστικά, προκειμένου οι αστυνομικοί να βρουν το οποιοδήποτε πολύτιμο στοιχείο που θα τους βοηθήσει στις έρευνες, καθώς και να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες ή ένοπλες ληστείες.

 

Το νέο κρησφύγετο του Χριστόδουλου Ξηρού και των συνεργών του που βρίσκεται στη λίμνη Ηραίου και σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από το Λουτράκι, εντόπισαν οι αστυνομικοί μετά από τηλεφώνημα του ιδιοκτήτη του οικήματος, ο οποίος αναγνώρισε στην φωτογραφία της πλαστής ταυτότητας το πρόσωπο της κοπέλας που το είχε νοικιάσει.

 

Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής έσπασαν το μεσημέρι της Δευτέρας την πόρτα του σπιτιού, ωστόσο η έρευνα σταμάτησε άμεσα καθώς υπήρξε φόβος πως το οίκημα ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

 

Επίσης, κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών μαζί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έφτασαν στο σημείο και ερεύνησαν τον χώρο προτού μπει η Αντιτρομοκρατική.

 

Σημειώνεται ότι στη μονοκατοικία που βρίσκεται στη θέση Περαχώρα, στο Λουτράκι, εκτός από τα δύο αυτοκίνητα που δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, βρέθηκαν επίσης μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, τουλάχιστον 20 τάπερ με εκρηκτική ύλη, μικρά μπουκάλια με άγνωστο υλικό και καλώδια.

 

Ολα τα ευρήματα δείχνουν ότι η ομάδα των τρομοκρατών σχεδίαζε ισχυρότατη βομβιστική επίθεση για να γκρεμίσουν τον εξωτερικό μαντρότοιχο των φυλακών Κορυδαλλού, αφού προηγουμένως εξουδετέρωναν τους εξωτερικούς φρουρούς με τα καλάσνικοφ. Το σχέδιο παραδέχθηκαν με κείμενό τους οι «Πυρήνες».

 

Στον Κορυδαλλό ο Ξηρός

Μετά την τυπική απολογία που έδωσε χθες στον 11ο τακτικό ανακριτή ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος δώδεκα χρόνια μετά τη σύλληψή του ως μέλος της 17Ν, βρίσκεται πλέον υπόλογος για «διεύθυνση άγνωστης ως τώρα» τρομοκρατικής οργάνωσης.

 

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού ως προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση της Αναβύσσου, αλλά και ως κατάδικο μέλος της 17Ν για την έκτιση της ποινής του.

 

Ο καταδικασμένος σε έξι φορές ισόβια και επιπλέον 25ετή κάθειρξη για την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, αρνήθηκε να δώσει ουσιαστική απολογία στον δικαστικό λειτουργό αναφέροντας πως ισχύει η δήλωση που διάβασε χθες στον εισαγγελέα, πως αρνείται να συμμετέχει στη διαδικασία και πως δεν τον ενδιαφέρει να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή.

 

Σχολίασε μόνο τον χαρακτηρισμό της βασικής κατηγορίας που του έχει απαγγελθεί για τρομοκρατική οργάνωση η οποία -όπως διατυπώνεται στον νόμο- έχει στόχο να βλάψει την οικονομική κ.α. ζωή της χώρας.

 

Πηγή: Έθνος