Κατρούγκαλος: Αν παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές» θα παραιτηθώ

Η συμφωνία στις Βρυξέλλες με τους εταίρους δεν σημαίνει πως «εξαφανίζονται οι κόκκινες γραμμές», αλλά επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της, είπε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Η συμφωνία του Eurogroup είναι μια «συμφωνία εκεχειρίας», κι όχι μια οριστική συμφωνία, που επιτρέπει όμως στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τόνισε πως η συμφωνία με τους εταίρους δεν σημαίνει πως «εξαφανίζονται οι κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Αθήνα, προσθέτοντας μάλιστα πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν υποχωρήσεις σε σημεία που ο ίδιος θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της διαπραγμάτευσης που κάνει η νέα κυβέρνηση και των όσων είχαν συμφωνηθεί από τους προκατόχους της, εξηγώντας ότι με τη νέα συμφωνία οι δανειστές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τον πολιτικό σχεδιασμό της Αθήνας, ούτε να «βλέπουν στην κρεβατοκάμαρα».

Ως παραδείγματα ανέφερε την ακύρωση των «αντισυνταγματικών απολύσεων» δημοσίων υπαλλήλων και την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων.

Αποσαφήνισε πάντως πως το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθεί σε βάθος 4ετίας, καθώς ούτως ή άλλως δεν ήταν δυνατό να εφαρμοστεί εντός λίγων μηνών.

Βολές από Χατζηδάκη

«Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να έχουμε για τέσσερις μήνες μνημόνιο χωρίς χρήματα», δήλωσε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

«Τους καλωσορίζουμε στο χώρο της πραγματικότητας», συνέχισε, προσθέτοντας ειρωνικά πως «το μόνο» που απομένει να πει η νέα κυβέρνηση είναι «ζήτω η Νέα Δημοκρατία».

Επισήμανε πως αυτό που ζήτησε η κυβέρνηση ήταν ακριβώς αυτό που είχε αιτηθεί και ο προηγούμενος ΥΠΟΙΚ, Γκίκας Χαρδούβελης και προσέθεσε πως παράλληλα δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο ξεχωριστό πρόγραμμα του ΔΝΤ.