Μέσα σε μία εβδομάδα έκαναν «φτερά» καταθέσεις 3,5 δις. ευρώ

Εν μέσω της διάχυτης ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – εταίρων, αλλά και των αυξημένων αναγκών ρευστότητας λόγω του τριημέρου, συνεχίστηκαν και προχθές Παρασκευή, με ένταση, οι εκροές καταθέσεων.

 

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι οι εκροές καταθέσεων την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, μετά από το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας (16/2), με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να μειώνονται καθημερινά καθώς υπήρχε ο φόβος ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, την περασμένη Παρασκευή η μείωση των καταθέσεων προσέγγισε το 1 δισ. Ευρώ.

 

Από το τέλος Οκτωβρίου έως και τώρα περίπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις έχουν κάνει «φτερά». Οι τράπεζες εκτιμούν ότι πάνω από το 80% του ποσού αυτού έχει μείνει στη χώρα, ενώ το 20% έχει μετακινηθεί σε ξένες τράπεζες.

 

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα χρήματα αυτά γρήγορα θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μόλις επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας – εταίρων.