Κερκίνη και Στρυμόνας «έπνιξαν» τον κάμπο

Ορμητικά και ανεξέλεγκτα, τα νερά της Κερκίνης και του Στρυμόνα «καταπίνουν» δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης στη δυτική πλευρά του σερραϊκού κάμπου.

 

Το ταλαιπωρημένο ανάχωμα του ποταμού στην περιοχή του Αχινού στον Δήμο Βισαλτίας έσπασε χθες τα ξημερώματα σε δύο σημεία και ο υδάτινος όγκος βρήκε διέξοδο σε εύφορες εκτάσεις, με τις τοπικές αρχές να προβλέπουν πως μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν πλημμυρίσει ως και 100.000 στρέμματα γης. Δυνάμεις του στρατού έστηναν χθες περιμετρικό οχυρωματικό έργο, ύψους 1,5 μέτρου, με σκοπό να προστατέψουν εννέα κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σε κάποιες απ’ αυτές οι ιδιοκτήτες έχουν απομακρύνει τα ζώα τους. Ως αργά το βράδυ, και ενώ το πλημμυρικό φαινόμενο βρισκόταν σε εξέλιξη, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας εκτιμούσαν πως δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για οικισμούς, ωστόσο παρέμεναν σε καθεστώς συναγερμού.

 

Η φετινή καλλιεργητική σεζόν θεωρείται σχεδόν χαμένη στις πλημμυρισμένες περιοχές, με χιλιάδες παραγωγούς σιτηρών, τεύτλων, βαμβακιού και άλλων προϊόντων να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η καταστροφή τούς βρήκε λίγες μέρες πριν από τη σπορά και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για μη σπαρμένες καλλιέργειες. Χθες το απόγευμα συγκλήθηκε στις Σέρρες ευρεία σύσκεψη εμπλεκόμενων παραγόντων, στην οποία ζητήθηκε να ληφθεί μέριμνα για τους πληγέντες παραγωγούς.

 

Με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης ζητά να πληροφορηθεί μέσω ποιων ευρωπαϊκών ταμείων μπορούν να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

 

Οι φορείς του νομού ζητούν, επίσης, από την κυβέρνηση να δρομολογήσει τα απαραίτητα έργα προκειμένου να μην επαναληφθεί η καταστροφή. Αυτά είναι ο καθαρισμός του πυθμένα της λίμνης, η εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού και η ενίσχυση των αναχωμάτων. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα το Επιμελητήριο Σερρών ζητά την προσωπική του παρέμβαση για την άμεση λήψη μέτρων.

 

Λίμνη και ο Εβρος

Για τέταρτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες ο Εβρος θυμίζει μια τεράστια λίμνη, με περισσότερα από 200.000 στρέμματα γης να βρίσκονται κάτω από το νερό του ποταμού. Οι βουλγαρικές αρχές προειδοποίησαν πάλι τις ελληνικές για απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τα φράγματά τους κατά μήκος του Αρδα.

 

Οι εικόνες που κατέγραψε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α. Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Χουβαρδάς σε επίσκεψή του στο φράγμα του Κίρτζαλι είναι ενδεικτικές. «Σήμερα μπαίνουν 1.400 κ.μ. το δευτερόλεπτο. Η εικόνα του νομού είναι η ίδια με την προηγούμενη πλημμύρα, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει αρθεί από τότε», είπε στο «Εθνος» ο κ. Χουβαρδάς.

 

Στην Ξάνθη, οι παραγωγοί σπαραγγιού βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν το σύνολο της φετινής τους παραγωγής.

 

Τα χωράφια εξακολουθούν να είναι καλυμμένα με λασπόνερα και οι αγρότες αδυνατούν να εισέλθουν σ’ αυτά για τη συγκομιδή.

 

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Σπαραγγιών Ξάνθης, μέχρι σήμερα δεν έχει συγκομιστεί ούτε το 5% της σοδειάς και αν δεν καταφέρουν να μπουν στα χωράφια στο επόμενο δεκαήμερο, θα μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή. Στον Νομό Ξάνθης καλλιεργούνται 2.000 στρέμματα με σπαράγγια, ενώ πανελλαδικά αυτά δεν ξεπερνούν τα 10.000.

 

Πηγή: Έθνος