Τέλος στις πρόωρες συντάξεις

Μέτρα για τις πρόωρες συντάξεις -εστιάζοντας κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- θα πάρει η ελληνική πλευρά, καθώς σχετική αναφορά υπάρχει στη λίστα που εστάλη στους θεσμούς.

 

Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος -που θα οδηγούσε σε νέες περικοπές- αναβάλλεται, ενώ προβλέπεται η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Στη λίστα γίνεται χαρακτηριστικά αναφορά σε «μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα περάσουν από «κόσκινο» συγκεκριμένες διατάξεις, που ανοίγουν την πόρτα εξόδου πριν από τα 62.

 

Η αρχή θα γίνει με την κατάργηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα οποία αξιοποιούσαν ακόμα και πενηντάρηδες (πέρσι 10.000 άτομα υπολογίζεται πως αποχώρησαν πριν από το 55ο έτος με διάφορα προγράμματα). Διαφορετικό «μοντέλο» συζητείται για το ΙΚΑ, προκειμένου να δοθούν οικονομικά κίνητρα σε ηλικιωμένους ανέργους για να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας.

 

Σημειώνεται πως 120.000 άτομα έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας αλλά και τα έτη ασφάλισης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο 100.000 έχουν μόνο τον χρόνο ασφάλισης και περιμένουν να «πιάσουν» το όριο για να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη. Από την πλευρά του υπουργείου τονίζεται πως οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα αφορούν μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενους στα βαρέα και άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Ειδικοί στο ασφαλιστικό επισημαίνουν πως διατάξεις που επιτρέπουν ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη κυρίως ισχύουν στον δημόσιο τομέα και στα ειδικά ταμεία. Μάλιστα στο Δημόσιο προβλέπεται χαμηλότερο πέναλτι (4,5% τον χρόνο) για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και αποχωρούν πρόωρα.

 

Παράλληλα στη λίστα προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:

 

• Αναβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), ώστε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις. Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα το υπουργείο «μπλόκαρε» προσχέδιο εγκυκλίου που προέβλεπε νέες μειώσεις 9% έως 15%.

• Επανέρχεται η 13η σύνταξη σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια). Μένει να αποσαφηνιστεί το τελικό ποσό που θα ληφθεί υπόψη για την επαναφορά της σύνταξης (δηλαδή αν θα είναι τα 700 ευρώ όπως είχε αναφερθεί). Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν με το πρόγραμμα Ηλιος, το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας είναι τα 665 ευρώ τον μήνα.

• Διατηρείται το ΕΚΑΣ.

 

Για να καλυφθεί το οικονομικό κενό των Ταμείων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης», όπου θα κατευθύνονται μεταξύ άλλων έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 

Επικουρικές συντάξεις 

Αναβάλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), ώστε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις

 

Πηγή: Έθνος