«Norman Atlantic»: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Σε πολύνεκρη τραγωδία τείνει να εξελιχθεί η πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

 

Δύο είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Norman Atlantic, σε σύνολο 10 νεκρών, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας. 

 

Προς το παρόν, τα στοιχεία της ταυτότητας του δεύτερου θύματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς υπάρχει η εμπλοκή με τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

 

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έλεγαν ότι οι Ιταλικές αρχές παρά τα αιτήματα «δεν δίνουν στην Ελλάδα ούτε τη λίστα με τους έλληνες που έχουν διασωθεί». 

Αυτό σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου θα βοηθούσε να γίνει η διασταύρωση των επιβατών (με βάση τη λίστα που έχει δώσει η ΑΝΕΚ) που έχουν διασωθεί με όσους είχαν επιβιβαστεί και να υπάρχει μια εικόνα για τους αγνοούμενους.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης ζήτησε τη λίστα από τον υπουργό Μεταφορών και τον αρχηγό της ακτοφυλακής της Ιταλίας αλλά μέχρι τώρα δεν έχει λάβει απάντηση. 

 

Διασωθέντες χωρίς επικοινωνία στο Σαν Τζιόρτζιο

Σημαντικό στοιχείο, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός επιβατών, μετά την αερομεταφορά τους, έχει επιβιβαστεί στο ελικοπτεροφόρο πλοίο Σαν Τζιόρτζιο που μετέβη από την Κυριακή στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός ανέρχεται έως τα 200 άτομα. 

Όμως επειδή το πλοίο είναι του πολεμικού ναυτικού και ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο κανείς από τους διασωθέντες δεν έχει επικοινωνήσει με συγγενείς τους και οι αξιωματικοί του Σαν Τζιόρτζιο δεν δίνουν στην Ελλάδα τη λίστα με τα ονόματα. 

Έτσι η ελληνική πλευρά δεν γνωρίζει τίποτε για την ταυτότητά τους και επακόλουθα εάν μεταξύ τους είναι και Έλληνες. Το Σαν Τζιόρτζιο πρόκειται να πλεύσει με προορισμό το Πρίντεζι της Ιταλίας εντός της ημέρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 10 νεκρών, ούτε πολλών από τους διασωθέντες, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία των οικογενειών, που για τρίτη ημέρα προσπαθούν να μάθουν νεότερα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας, τίθενται υπό αμφισβήτηση ακόμη και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πρώτο Έλληνα που εντοπίστηκε νεκρός. Ως επιχείρημα αναφέρεται το γεγονός ότι ο γιος του θύματος δεν αναγνώρισε τη σορό που του έδειξαν οι ιταλικές αρχές.

 

Διασωθέντες εκτός λίστας επιβατών και το θρίλερ των αγνοουμένων

 

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις δηλώσεις του ιταλού ναυάρχου Τζιοβάνι Πετορίνο, σύμφωνα με τον οποίο 80 διασωθέντες δεν υπάρχουν καν στη λίστα επιβατών.

 

Σε αυτό το σημείο γίνεται μνεία στο ενδεχόμενο μέσα στο Norman Atlantic να υπήρχαν μετανάστες που είχαν μπει κρυφά από το λιμάνι της Πάτρας, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

 

Οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να διασταυρώσουν τις λίστες διασωθέντων και νεκρών με εκείνη των επιβαινόντων, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν την επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων.

 

Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό, 432 άτομα διασώθηκαν σε σύνολο 478 ατόμων της αρχικής λίστας επιβαινόντων στο Norman Atlantic, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων φθάνει μέχρι και τα 38 άτομα.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ΑΝΕΚ έδωσε στις ελληνικές αρχές νέα λίστα επιβαινόντων, που αριθμεί 475 άτομα.

Νωρίτερα, η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε από την πλευρά της ότι οι διασωθέντες φτάνουν τους 427. 

Την Τρίτη, οι ιταλικές αρχές υποστήριζαν ότι στο πλοίο βρίσκονταν 458 άτομα (κατά 20 άτομα λιγότερα σε σχέση με την ελληνική λίστα), με τον αριθμό των αγνοουμένων να φθάνει έως και τους 21.

 

Ανοιχτά του Αυλώνα το Norman Atlantic

 

Σε ό,τι αφορά το Norman Atlantic, το πρωί της Τρίτης βρίσκεται κοντά σε νησίδα, 1,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Αυλώνα στην Αλβανία. Κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά που το συγκρατούν για να μην πέσει πάνω στα βράχια.

 

Πάνω στο Νorman Atlantic θα ανέβει ομάδα εμπειρογνωμόνων ώστε να ελέγξει την κατάσταση του πλοίου, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία ρυμούλκησής του.

 

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714, 210-4191316, 213 1371042, 213 1371036.