Κίεβο: Δεν διεξάγει η Ουκρανία την επιχείρηση στο Ντόνετσκ – Διέταξε να παύσουν οι μάχες γύρω από τον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου

Το συμβούλιο ασφαλείας της Ουκρανίας δεν επιβεβαιώνει ότι οι εκρήξεις στο κέντρο του Ντόνετσκ είναι επιχείρηση του Κιέβου για την ανακατάληψη της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες. 

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας Αντρ.Λισένκο διέψευσε ότι οι εκρήξεις στο κέντρο της πόλης οφείλονται σε ενέργειες του ουκρανικού στρατού.

«Καθαρίζουμε τις διόδους προς την πόλή και καταστρέφουμε σημεία ελέγχου των τρομοκρατών. Εάν σημειώνονται εκρήξεις στο κέντρο της πόλης, δεν είναι οι ουκρανοί στρατιώτες. Έχουμε αυστηρές εντολές να μην προχωρήσουμε σε χτύπημα από αέρος ή βομβαρδισμό της πόλης με οποιοδήποτε μέσο. 

»Εάν σημειώνονται συγκρούσεις στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει μια μικρή αυτοοργανωμένη ομάδα που μάχεται κατά των τρομοκρατών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας.

Νωρίτερα εκπρόσωπος τoυ Κιέβου δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε «ενεργό στάδιο», αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Οι πληροφορίες ανέφεραν εκρήξεις στο κέντρο του Ντόνετσκ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα των ανταρτών να κατευθύνονται στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Το Ντόνετσκ αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών και αποτελεί βασικό στόχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου το Κίεβο κατάφερε να θέσει και πάλι υπό τον έλεγχό του την πόλη Σλαβιάνσκ, επίσης προπύργιο των ανταρτών. Ήταν η χειρότερη ήττα που αντιμετώπισαν στους τρεις μήνες της εξέγερσης.

 

Το Κίεβο ζήτησε να διακοπούν οι μάχες γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροπλάνου
 

 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τις δυνάμεις του να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους γύρω από τον τόπο της συντριβής της πτήσης της εταιρείας Malaysia Airlines, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ-Ουκρανία.

“Έδωσα τη διαταγή: σε ακτίνα 40 χλμ. από τον τόπο της τραγωδίας οι ουκρανοί στρατιωτικοί πρέπει να διακόψουν αμέσως τις επιχειρήσεις τους και να πάψουν να ανοίγουν πυρ”, δήλωσε ο Ποροσένκο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον πρεσβευτή της Μαλαισίας στο Κίεβο.