Κινδυνεύουν 250.000 «κόκκινα» ακίνητα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στις 250.000 ανέρχονται τα ακίνητα που συνδέονται με κόκκινα δάνεια και κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια των distress funds με την έλευση της νέας χρονιάς. Υπολογίζεται ότι, από τις 15 Φεβρουαρίου θα κινδυνέψουν να περάσουν σε distress funds 150.000 δάνεια νοικοκυριών και 50.000 επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία έχουν δοθεί ως εγγυήσεις ακίνητα, ενώ τον ίδιο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν και 30.000-50.000 εξοχικές κατοικίες.

Κι αυτό γιατί από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η νέα διαβούλευση για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και τα καταναλωτικά δάνεια. Ενώ από την ψήφιση του νόμου και μετά δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία.
Έτσι λοιπόν, από 15 Φεβρουαρίου 2016 και μετά τίποτα δεν υπάρχει που να προστατεύει την κύρια κατοικία από τα κοράκια των distress funds, και από την πώληση κάποιου κόκκινου δανείου στους δήθεν ιδιώτες επενδυτές, ενώ τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο. Παράλληλα, όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρίες – distress funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια (38%) δεν εξυπηρετείται και το συνολικό ύψος τους φθάνει τα 39 δις ευρώ. Περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έχουν δανειστεί με εγγυήσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να τα χάσουν. Σε πολλές περιπτώσεις μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποθηκεύσει την προσωπική τους περιουσία ή ακόμη και την κύρια κατοικία τους και τώρα κινδυνεύουν να πωληθεί σε distress fund. Στο “κόκκινο” βρίσκονται και περί τις 30.000-50.000 δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

Επίσης, περισσότεροι από 20 μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με υποχρεώσεις γύρω στο 1,5 δις αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τα δάνεια τους. Υπολογίζεται ότι συνολικά στον ξενοδοχειακό κλάδο οι υποχρεώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο φθάνουν τα 2,5 δις. Αυτά τα ξενοδοχεία άλλωστε είναι που αποτελούν τα «ακίνητα-φιλέτα» για τα distress funds, καθώς μπορούν πολύ πιο εύκολα να τα πουλήσουν σε άλλες εταιρείες και να βγάλουν εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Σ.Α. / Radio1d.gr