Κίνδυνος πλειστηριασμού ακόμη και για την πρώτη κατοικία

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Άκρως ανησυχητικές είναι πρόσφατες δηλώσεις που κάνουν λόγο για έλευση πλειστηριασμών ακόμη και για τη πρώτη κατοικία. Τις δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, Γιώργος Ρούσκας. Όπως είπε, ήδη έχουν εκδοθεί 60.000 διαταγές πληρωμής και η νομική διαδικασία για την έναρξη των πλειστηριασμών έχει ολοκληρωθεί. «Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε έξαρση του αριθμού πλειστηριασμών ακινήτων», τόνισε ο Γ.Ρούσκας διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για ακίνητα που δεν υπάγονται στις νέες ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, ακόμα και πρώτες κατοικίες.

Πρόκειται για μια κατηγορία δανειοληπτών που έχουν τεθεί εκτός της προστασίας που προσφέρει τόσο ο παλιός, όσο και ο νέος νόμος Κατσέλη. Και η απορία που γεννάται είναι γιατί εξαιρέθηκαν από οποιαδήποτε προστασία οι πρώτες κατοικίες αυτών των δανειοληπτών. Με ποιο τρόπο και γιατί κατάφεραν οι τράπεζες να αφήσουν αυτά τα ακίνητα έξω από οποιαδήποτε προστασία και ρύθμιση δανείων, μετατρέποντας έτσι το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» σε ένα κενό γράμμα που δεν φέρει καμία βαρύτητα, δεν προσφέρει καμία απολύτως προστασία από τους πλειστηριασμούς και δίνει τη δυνατότητα σε όποια τράπεζα θέλει να ξεσπιτώσει ολόκληρες οικογένειες αδύναμων και, πολλές φορές και άνεργων δανειοληπτών, που λόγω της κρίσης, των μνημονίων και των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Και είναι άγνωστο τι θα γίνει πλέον μ’ αυτούς και με την ακίνητη περιουσία τους που, ακόμα και να τους πάρουν το σπίτι, δεν ξεχρεώνουν τα δάνειά τους, τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν. Και όχι μόνο αυτό αλλά, ακόμη κι αν αρρωστήσουν και χάσουν τη ζωή τους, το χρέος τους παραμένει ζωντανό και περνάει στους κληρονόμους τους.

Δεν φτάνει που κάθε παιδί που γεννιέται σ’αυτή τη χώρα, χρωστάει περί τις 40.000 ευρώ με το που βλέπει το φως της ζωής, έρχονται από πάνω οι τράπεζες να τους φορτώνουν και το χρέος των γονιών τους, γιατί δεν τους φτάνει που τους πήραν το σπίτι και τους πετούν πλέον στο δρόμο;

Είναι πράγματι παραπάνω από τραγικό να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ισπανίας, με τα ΜΑΤ να πετούν στο δρόμο οικογένειες, και μάλιστα να τις δούμε από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησή μας, που δεν ασχολείται με το πώς θα προστατεύσει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογούμενων και των Ελλήνων δανειοληπτών, αλλά προτιμά να οργανώνει εορταστικές φιέστες για να γιορτάσει, τι άλλο, παρά την υπογραφή του πιο σκληρού μνημονίου που έφερε στη χώρα μια κυβέρνηση.

Σ.Α. / Radio1d.gr