Κόντρα Δύσης – Πούτιν για τους νέους πυραύλους

Για επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο ανησυχεί η Δύση μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για δεκάδες νέους διηπειρωτικούς πυραύλους στο ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο και την προειδοποίησή του εναντίον οποιασδήποτε χώρας κινηθεί απειλητικά εναντίον της Ρωσίας.

 

Την ώρα που η ΕΕ αποφάσισε την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και Ρώσοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το αμερικανικό σχέδιο για αποθήκευση αρμάτων μάχης κοντά στα ρωσικά σύνορα, σε χώρες της Βαλτικής, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να στρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της προς οποιεσδήποτε χώρες την απειλήσουν.

 

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του για την ύπαρξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος κοντά στα σύνορα της χώρας, εννοώντας την Πολωνία. «Θα αναγκαστούμε να στρέψουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας… προς εκείνες τις περιοχές από όπου έρχεται η απειλή» είπε χθες ο Πούτιν, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο στο Προεδρικό Μέγαρο έξω από τη Μόσχα.

 

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε προχωρήσει σε μια ανακοίνωση που πυροδότησε μεγάλη ανησυχία στη Δύση: «Περισσότεροι από 40 νέοι διηπειρωτικοί πύραυλοι, ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα τεχνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, θα προστεθούν φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιο» δήλωσε ο Πούτιν περιστοιχισμένος από αξιωματικούς του στρατού σε μια στρατιωτική έκθεση όπλων.

 

Ο Τζον Κέρι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απάντησε λέγοντας ότι «κανείς δεν γίνεται να ακούει μια τέτοια ανακοίνωση από τον ηγέτη μιας ισχυρής χώρας και να μην ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει». Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σχολίασε ότι «η ανακοίνωση του Πούτιν να ενισχύσει το οπλοστάσιο στρατηγικών πυραύλων της Ρωσίας είναι μη απαραίτητη και σίγουρα δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την εκτόνωση της έντασης στην Ευρώπη».

 

Και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «δεν βοηθάει στο να ξεπεραστούν οι παρούσες δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη ή της Ρωσίας με τις ΗΠΑ». Στην ανακοίνωση του Πούτιν είχε αντιδράσει άμεσα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτηρίζοντας τους πυρηνικούς «λεονταρισμούς» της Ρωσίας «αδικαιολόγητους» και λέγοντας ότι «αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι».

 

Η ανακοίνωση για την ενίσχυση του ρωσικού οπλοστασίου ήρθε μία ημέρα αφού Ρώσοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν το σχέδιο των ΗΠΑ να αποθηκεύσει άρματα μάχης και βαρέα όπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό ως την πιο επιθετική αμερικανική ενέργεια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους να αποθηκεύσουν βαρύ στρατιωτικό οπλισμό στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής που ανήκαν άλλοτε στη Σοβιετική Ενωση, η Μόσχα θα απαντήσει.

 

«Το αίσθημα είναι ότι οι συνάδελφοί μας των χωρών του ΝΑΤΟ μάς ωθούν σε μια κούρσα εξοπλισμών» τόνισε ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ στο περιθώριο της στρατιωτικής έκθεσης.

 

Εν τω μεταξύ χθες οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση για έξι μήνες, μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας πριν από έναν χρόνο ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας και που αφορούσαν στον οικονομικό, ενεργειακό και αμυντικό τομέα.

 

Πηγή: Έθνος