Κόβουν πρόωρες συντάξεις και πλασματικά – Συγχωνεύσεις όλων των Ταμείων σε ένα

Μια μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών φέρνει τα πάνω-κάτω στο ασφαλιστικό για ακόμη μια φορά.

Η μελέτη θα παραδοθεί στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Εργασίας μέσα στις επόμενες ημέρες και όπως όλα δείχνουν θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού που αναμένεται να ισχύσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ προτείνει την δημιουργία ενός Ταμείου που θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα και τα οποία ουσιαστικά θα λειτουργούν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί.

 
Επί της ουσίας θα υπάρχουν τρία εσωτερικά “ταμεία” το ΙΚΑ, τον ΕΤΑΑ μαζί με μέρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τέλος ο ΟΓΑ.

Παράλληλα οι ασφαλιστικές εισφορές από δω και πέρα θα αρχίσουν να καταβάλλονται κάθε μήνα, ενώ θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ανταποδοτικότητας των εισφορών με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσεις ειδικά στο επίπεδο των αυτοαπασχολούμενων.

Η μεγάλη αλλαγή που θα φέρει τα πάνω κάτω για χιλιάδες ασφαλισμένους θα είναι ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού της ηλικίας συνταξιοδότησης, κάτι που θα καταργήσει μεν την πολυνομία, αλλά ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση της αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων για χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και αρκετών χρόνων επιπλέον εργασίας χια χιλιάδες ακόμη που δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση.
 
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν κατοχυρώσει αλλά δεν έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα στην έκθεση του ΚΕΠΕ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπετε η διασύνδεση του ΚΕΑΟ με το TAXIS έτσι ώστε να έχουν τα Ταμεία πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλισμένων (για τις σχετικές κατασχέσεις – προφανώς) και αυτό μέχρι οι ασφαλιστικές εισφορές να μπορούν να εισπράττονται από την εφορία το 2017, ενώ εκτός απ’ το ΚΕΑΟ θα μπορούν να εμπλέκονται στην είσπραξη των εισφορών και ιδιωτικές εταιρείες.