ΟΗΕ: Μεγάλη ανθρωπιστική επιχείρηση για 500.000 εκτοπισμένους του Ιράκ

Την έναρξη μιας σημαντικής επιχείρησης ανθρωπιστικής αρωγής στο βόρειο Ιράκανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να βοηθήσει μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους.

 

«Ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης στο βόρειο Ιράκ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αρχίζει αυτή την εβδομάδα μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της για να βοηθήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», δήλωσε ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Αρμοστείας που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η εκτεταμένη αυτή επιχείρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, θα αρχίσει αύριο Τετάρτη, διευκρίνισε.

Μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην Άκαμπα της Ιορδανίας και το Αρμπίλ στο Ιράκ. Εξάλλου η Αρμοστεία θα στείλει βοήθεια με αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία και την Ιορδανία. Τέλος βοήθεια θα σταλεί δια θαλάσσης και ξηράς από το Ντουμπάι μέσω του Ιράν, εξήγησε ο Έντουαρντς.
Σε πρώτη φάση θα σταλούν περίπου 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύμματα, 18.500 κιτ σκευών κουζίνας και 16.500 δοχεία για μεταφορά υγρών.

Ο κύριος στόχος αυτής της επιχείρησης, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, είναι να βελτιωθουν οι συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν βρεθεί χωρίς καταφύγιο ή σπίτι, δήλωσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας τη σημασία να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων αυτών.

Μέχρι σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες υπολογίζει σε 1,2 εκατ. τον αριθμό των Ιρακινών που εκτοπίσθηκαν εξαιτίας των μαχών το 2014 στο Ιράκ.