Ξεκίνησε η «απόβαση» Τούρκων στη Β. Ελλάδα -Πάνω από 10.000 αναμένονται στη Θεσσαλονίκη

Χαΐρι» στους Τούρκους επισκέπτες αναζητά η θεσσαλονίκη, που τους βλέπει να αναδεικνύονται σε νούμερο ένα… πελάτη. Το τελευταίο τετραήμερο περίπου 4.000 κατέκλυσαν την πόλη με την ευκαιρία της Γιορτής των θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμ), κάνοντας τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες και τους εμπόρους να τρίβουν τα χέρια τους.

Η «απόβαση» δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού συνολικά σε διάστημα περίπου ενός μήνα οι Τούρκοι επισκέπτες θα έχουν φτάσει τους 10.000.

 

Στις 29 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά τη δική μας εθνική επέτειο, οι Τούρκοι γιορτάζουν την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας και περίπου 1.500-2.000 θα περάσουν τη διήμερη αργία τους στη θεσσαλονίκη. Λίγες ημέρες αργότερα και με την ευκαιρία της επετείου από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Νοεμβρίου εκτιμάται, βάσει των κρατήσεων, ότι περισσότεροι από 4.000 Τούρκοι θα φτάσουν στη θεσσαλονίκη, για να περάσουν, κατά τη συνήθειά τους, και από το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ στο τουρκικό προξενείο.

Οι Τούρκοι έρχονται από παντού, από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αγκυρα, μένουν κατά μέσο όρο δύο ημέρες και είναι μέσης και υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

Διανυκτερεύσεις Ουσιαστικά δε στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους αναδείχθηκαν σε νούμερο «ένα» επισκέπτη, με 50.656 διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, μέγεθος αυξημένο κατά 18,92% σε σχέση με πέρυσι (τυπικά στην πρώτη θέση των αλλοδαπών εμφανίζονται οι Κύπριοι). Μάλιστα, οι εξορμήσεις τους δεν περιορίζονται στη θεσσαλονίκη, αφού κάνουν αποδράσεις και στον Όλυμπο, στην Καβάλα και άλλες περιοχές. «Στόχος είναι στο σύνολο του έτους οι διανυκτερεύσεις να φτάσουν τις 80.000 με 85.000, κάτι που ουσιαστικά μεταφράζεται σε περίπου 40.000 με 50.000 Τούρκους σε ετήσια βάση στην πόλη μας» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Στέφανος Χατζημανώλης, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των εν λόγω μεγεθών. «Αυτή τη στιγμή αξιοποιούμε τέσσερις με πέντε σημαντικές ημερομηνίες γι’ αυτούς, ενώ θα μπορούσαμε να τις κάνουμε έξι με επτά» εξηγεί.

Η θεσσαλονίκη έχει επενδύσει την τελευταία τριετία στην τουρκική τουριστική ροή, με πρωταγωνιστές τη δημοτική Αρχή και τους ξενοδόχους.

 

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία