Κύκλωμα απατεώνων «ψάρευε» προσωπικά οικονομικά δεδομένα

Την προσοχή στους πολίτες εφιστά η αστυνομία, μετά τον εντοπισμό κυκλώματος, τα μέλη του οποίου προσπαθούν, μέσω αποστολής e- mails, να κλέψουν προσωπικά οικονομικά δεδομένα.

 

Τα μέλη του κυκλώματος, με τα μηνύματα αυτά, που φαίνεται να έχουν σταλεί από οργανισμό υπηρεσιών πληρωμής, προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν προσωπικά τους στοιχεία (αριθμό πιστωτικής κάρτας, ταυτότητα, διαβατήριο, Α.Φ.Μ. κτλ)

Τα συγκεκριμένα μηνύματα χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι χρησιμοποιούν λογότυπα οργανισμού υπηρεσιών πληρωμής και παρουσιάζονται ως γνήσια.

 

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (αριθµό πιστωτικής κάρτας, ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου, κωδικό ασφάλειας κτλ).

 

Εφόσον ανταποκριθούν, οι κωδικοί και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση παράνομων οικονομικών συναλλαγών.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι οι χρήστες του διαδικτύου που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών.