Προβλήματα στην κυκλοφορία – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και διακοπή της κυκλοφορίας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων καταγράφονται σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας.

 

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κερασιάς – χιονοδρομικό κέντρο “Βόρρας” και στην επαρχιακή οδό Άνω Χώρα – Μακριά Ράχη του νομού Πέλλας. Στο νομό Θεσσαλονίκης, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη. Στο νομό Κιλκίς, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου) καθώς καταστράφηκε ο ασφαλτοτάπητας, εξαιτίας της καθίζησης του οδοστρώματος.

 

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, λόγω παγετού και θυελλωδών ανάμεων, έχει περιοριστεί η ορατότητα σε όλο το επαρχιακό και ορεινό δίκτυο της νήσου Σαμοθράκης (Καμαριώτισσα – Λάκωμα, Καμαριώτισσα – Χώρα, Καμαριώτισσα – Θέρμα), με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.

 

Επίσης, στο νομό Ροδόπης, λόγω υπερχείλησης υδάτων διεκόπη η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα – Λισσός ύψος Αρριανών, Έβρενου – Ιασίου – Αετοκορυφή – Διώνη και Στρύμης – Λοφαρίου.

 

Στο μεταξύ, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

 

Στο νομό Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επαρχιακές οδούς Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, Ζαγκληβέρι – Πετροκέρασα και Βασιλούδι – Αρδαμέρι.

 

Στο νομό Πέλλας, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Άρνισσας, από 11ο χλμ. μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο “Βόρρας”, στο δημοτικό επαρχιακό δίκτυο του νομού και τη δημοτική ενότητα Βεγορίτιδας δήμου Έδεσσας και στο ορεινό και επαρχιακό δίκτυο δήμου Αλμωπίας.

 

Στο νομό Πιερίας, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας από το 15ο έως το 42ο χλμ., στις επαρχιακές οδούς Κατερίνης – Παραλίας, από 1 – 8χλμ., Κατερίνης – Ελατοχωρίου, Χ/Κ (μέσω Μοσχοποτάμου), Κατερίνης – Ελατοχωρίου, Χ/Κ (μέσω Βρύας – Ρητίνης), Κατερίνης – Δίου και Πύνδας – Κολινδρού, καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κατερίνης (ύψος Αγαθούπολης, από 71.8 – 94,5χλμ).

 

Στο νομό Κιλκίς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επαρχιακές οδούς Γουμένισσας Καστανερής – Μεγ. Λειβαδιών και Γουμένισσας – Ομαλού.

 

Στο νομό Ημαθίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική οδό Θεσ-νίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 76,000 χ/θ έως 98,300 χ/θ., τις επαρχιακές οδούς Βέροιας – Χ/Κ Σελίου, από 4,500 χ/θ έως 26,000 χ/θ., Βέροιας – Δασκίου, δ/ση Πολυδενδρίου από 8,100 χ/θ έως 43,000 χ/θ., Βέροιας – Κωστοχωρίου, από την οδό 25ης Μαρτίου έως 13,800 χ/θ., Βέροιας – Τριλόφου Φυτείας, από 5,300 χ/θ έως 13,800 χ/θ., Νάουσα – χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, καθώς και στη δημοτική οδό Νάουσας – Τρία Πέντε Πηγάδια Χ/Κ από 1ο χλμ.

 

 Στο νομό Χαλκιδικής, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, στην εθνική οδό Αρναίας – Σταυρού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Χολομώντα), τις επαρχιακές οδούς Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Πολυγύρου – Πλανών, Πολυγύρου – Γερακινής (πλησίον Πολυγύρου), Πολυγύρου – Καλυβών, (μέσω Πατελίδας), Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από 65ο έως 90ο χλμ., Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από 51ο έως 56ο χλμ., Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγίας, (θέση Χονδρό Δέντρο), Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Βάβδου προς Βάβδο, Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Μ.Παναγιάς – Γομοτίου, από 51 – 56χλμ. καθώς και εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Πολυγύρου και Κρυοπηγής.

 

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο χιονιάς ‘έπληξε’ περισσότερο το νομό Φλώρινας, αφού σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινών ελαστικών λόγω παγετού και ασθενούς χιονοπτωσης.

 

Στο νομό Καστοριάς, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στις εθνικές οδούς Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Αμυνταίου), Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 25ο – 50ο χλμ. και Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο – 31ο χλμ.

 

Στο νομό Γρεβενών, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Ελασσόνας – Δεσκάτης – Καλαμπάκας από 32 – 50χλμ. και στις επαρχιακές οδούς Δεσκάτης – Καρπερού, Γρεβενών – Μετσόβου, από 12 – 40ο χλμ., Γρεβενών – Σαμαρίνας, από 13ο – 54ο χλμ., Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από 13ο – 45ο χλμ., Γρεβενών – Περιβολίου, από 13ο – 43ο χλμ., και Κηπουρείου – Καλλιθέας.

 

Στο νομό Κοζάνης, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, από 28-51 χλμ. και στην επαρχιακή Πτολεμαΐδας – Κοζάνης, από 12-24χλμ

 

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο νομό Λάρισας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, ύψος Μεδούνας, από 30ο χλμ. και στην παλαιά εθνική οδό Ελασσόνας – Δεσκάτης, από 19η χ/θ.

 

Στο νομό Καρδίτσας, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στις επαρχιακές οδούς Καρδιτσας – Άρτας, θέση «Τύμπανος», από 38ο – 61ο χλμ., Μουζακίου – Στεφανιάδας, θέση «Αγ.Νικόλαος», από 12ο – 22ο χλμ., Μουζακίου – Λίμνης πλαστήρα, από 8ο έως 13ο χλμ., Καρδίτσας – Φράγματος Πλαστήρα, μέσω Μοσχάτου, Καρδίτσας – Μητρόπολης -Ι. Μ. Κορώνης Τσαρδακίου, Καρδίτσας – Λίμνης Σμοκόβου, από 21ο χλμ., Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου (θέση Ζαχαράκη) και περιμετρικά της λίμνης Ν. Πλαστήρα.

 

Στο νομό Τρικάλων, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στις εθνικές οδούς Τρικάλων – Άρτας, από 30ο – 75ο χλμ. και Τρικάλων -Ιωαννίνων, από 36ο – 62ο χλμ., καθώς και στις επαρχιακές οδούς Πύλης – Μεσοχώρας, από 4ο- 55ο χλμ., Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου, από 30ο – 68ο χλμ., Καλαμπάκας -Χρυσομυλιάς, από 2ο – 38ο χλμ., Καλαμπάκας – Μαυρελιόυ και – Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Δ.Δ.

 

Χαλκίου,Ανθούσας,Κατάφυτου, Καλλυρόης, -Στεφανίου, Κρανίας, Δολιανών,Πολυθέας,Μυλίας του Δημου Καλαμπάκας, από 5ο -42ο χλμ., Παλαιοπύργου – Αγριελιάς, από 10ο – 30ο χλμ., Πλατάνου – Ελληνοκάστρου, από 2ο – 9ο χλμ και Ορεινό Επαρχιακό Οδικό Δικτυό του Δήμου Πύλης.

 

Με αργούς ρυθμούς και μόνο με ΙΧ αυτοκίνητα, ξεκίνησε η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας, στην περιοχή του Μαρτίνου. Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, όταν νταλίκες, που προπορευόταν, ντεραπάρισαν στο παγωμένο οδόστρωμα και έκλεισαν τον δρόμο.

 

Σοβαρά προβλήματα, πάντως, εντοπίζονται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς το οδόστρωμα έχει χιόνι. Τα φορτηγά και τα λεωφορεία παραμένουν ακόμη ακινητοποιημένα μέχρις ότου δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Άνοιξε η εθνική οδός Τρίπολης- Σπάρτης, η οποία ήταν κλειστή από νωρίς χθες το βράδυ. Η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες. Επίσης, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, ενώ ο δρόμος Σπάρτης- Μεγαλόπολης είναι κλειστός από τα χιόνια.

 

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας (συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου) η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και στα ορεινά οδικά δίκτυα της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Λακωνίας.

 

Στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και στα διοικητικά όρια του δήμου Χανίων εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό, την μεγάλη ένταση της βροχής.

 

Πολλοί δρόμοι, κυρίως στα όρια της πόλης, έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Καταπτώσεις βράχων έχουν αναφερθεί σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ διεκόπη για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία των οχημάτων από την παράκαμψη Έλους.

 

Η πρόσβαση προς το Οροπέδιο του Ομαλού γίνεται μετ’ εμποδίων λόγω χιονόπτωσης, και μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας καθαρίζουν τον δρόμο, ενώ σε σημεία του Βόρειου Άξονα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερού στο οδόστρωμα.

 

Λόγω της μεγάλης έντασης της βροχής πλημμύρισε ο υπόγειος χώρος του κτιρίου της αντιπεριφέρειας Χανίων, όπου στεγάζεται τμήμα των αρχείων της Πολεοδομίας, ενώ προβλήματα υπήρξαν και σε χώρο της δημοτικής πινακοθήκης Χανίων, στην οδό Χάληδων.

 

Στην τοπική υπηρεσία της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν πλημμύρες, κυρίως σε υπόγεια κατοικιών, ενώ πλημμύρισε η κεντρική πλατεία του χωριού Σκηνές του δήμου Πλατανιά. Στον ίδιο δήμο υπήρξαν αναφορές και για πλημμύρα σε υπόγειους χώρους δυο ξενοδοχείων.

 

Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της αντιπεριφέρειας και των δήμων βρίσκονται επί ποδός, ενώ ο δήμος Χανίων ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για το βράδυ εκδήλωση υποδοχής του νέου έτους στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Προβλήματα αναφέρθηκαν και σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων στο παλιό λιμάνι των Χανίων, λόγω του μεγάλου κυματισμού, ενώ σε όλα τα λιμάνια των Χανίων τα πλοία παραμένουν δεμένα.

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εφιστούν την προσοχή των πολιτών, δεδομένου ότι μετά τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ένταση των καιρικών φαινομένων.