Κύπρος: Εμπλοκή στην εκταμίευση της επόμενης δόσης

Η ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων από τη Βουλή, το περασμένο Σάββατο, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Παρασκευής ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Xάρης Γεωργιάδης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 

Ο Κύπριος υπουργός είπε ότι η “ανακούφιση” από την ψήφιση των νομοσχεδίων το βράδυ του Σαββάτου, ίσως να μην δικαιολογείται. Όπως εξήγησε, η πρόταση για εκταμίευση γίνεται με θετική σύσταση από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), η οποία ωστόσο δεν συνεδρίασε.

 

Το θέμα, διαβεβαίωσε το πρωί στο ΡΙΚ ο κ. Γεωργιάδης, τυγχάνει λεπτών χειρισμών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε παρενέργειες και είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι οποιεσδήποτε κινήσεις μπορούν να δώσουν διέξοδο.

 

Θα είναι μια πάρα πολύ σοβαρή και ανησυχητική εξέλιξη, είπε, η οποία όμως, τόνισε δεν θα μας επηρεάσει άμεσα και δεν δικαιολογείται πανικός. Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσπαθεί να διασφαλίσει τη συνέχιση του προγράμματος σταθεροποίησης.

 

Στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης συνέδεσε την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, με το περιεχόμενο του νόμου. Θα μελετηθεί στο Eurogroup, είπε, για να διαπιστωθεί, εάν ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένει η τρόικα.

 

Το ποσό της δόσης είναι 350 εκατομμύρια ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και άλλα 86 εκατομμύρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα συνέλθει στις 26 Σεπτεμβρίου.