Λίφτιγκ στους ποδηλατοδρόμους

Σε εκτεταμένο λίφτιγκ στο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, το οποίο σήμερα είναι προβληματικό, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνο και σε ορισμένα τμήματα του ακόμη και ανενεργό, σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με σκοπό να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μεταφοράς.

 

Μία πρώτη προσπάθεια ανάκτησης τμήματος του ποδηλατοδρόμου, που συστηματικά καταπατάται από ασυνείδητους οδηγούς, θα γίνει την Κυριακή με την ευκαιρία της πεζοδρόμησης της λεωφόρου Νίκης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει από τη διεύθυνση Τροχαίας να αστυνομεύσει αυστηρά το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων στη δυτική πλευρά της πόλης και κυρίως στις οδούς Σαλαμίνος, Κουντουριώτη και Δωδεκανήσου, όπου παραδοσιακά καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων από οδηγούς που σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους εντός των ζωνών αποκλειστικής διέλευσης των ποδηλάτων.

“Στόχος μας είναι κάθε φορά να συνοδεύουμε την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης με παράλληλες δράσεις και κινήσεις, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύουν τις προσπάθειες μας στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας”, υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, τονίζοντας ότι η απελευθέρωση των ποδηλατοδρόμων και η βελτίωση της λειτουργικότητάς τους αποτελούν προτεραιότητα για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν έργα συντήρησης στο υφιστάμενο δίκτυο, το οποίο αναπτύσσεται σε μήκος περίπου 12 χιλιομέτρων.

“Η ανάκτηση των ποδηλατοδρόμων που υπάρχουν σήμερα στην πόλη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος αλλά και του προγραμματισμού 

μας. Οι ποδηλατοδρόμοι πρέπει να συντηρηθούν, να βελτιωθούν και να εκπληρώσουν εν τέλει το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Είναι χρέος μας να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα στις οδεύσεις και να προστατεύσουμε τους ποδηλατοδρόμους από τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη κίνηση των ποδηλατών και συγχρόνως την ασφαλή κίνηση των πεζών”, υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

ΠΑΓΩΝΕΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ

 

Την ίδια ώρα ο κ. Παππάς φαίνεται πως παγώνει επί του παρόντος τα σχέδια για την επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων μέχρι την Τούμπα, που συντάχθηκαν, για να υπάρξει σύνδεση με την πλατεία Θρακικού και Μικρασιατικού Ελληνισμού (πρώην αλάνα Τούμπας) και το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

“Είναι αδιανόητο να προχωρούμε σε επεκτάσεις, εάν πιο πριν δεν διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου”, παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας. Υπό το σκεπτικό αυτό η επέκταση των ποδηλατοδρόμων προς την Τούμπα δεν περιλήφθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος, παρότι όλες οι σχετικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί.

Το υφιστάμενο δίκτυο καλύπτει συνολικό μήκος 12 χλμ., ενώ η επέκταση θα κάλυπτε μία πρόσθετη διαδρομή 5 χιλιομέτρων. ‘To σχέδιο της επέκτασης ασφαλώς και δεν εγκαταλείπεται, απλώς μετατίθεται χρονικά. Πρώτα θα διορθώσουμε το υφιστάμενο δίκτυο και στην πορεία θα το επεκτείνουμε”, τόνισε ο κ. Παππάς.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο Θανάσης Παππάς θα επιδιώξει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για το κομμάτι του ποδηλατοδρόμου που λειτουργεί στην παλιά παραλία.

Πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία μέχρι πρότινος η περιφέρεια αντιδρούσε, είναι ο ποδηλατοδρόμος να κατέβει από το πλακόστρωτο της παραλίας στο οδόστρωμα της παραλιακής λεωφόρου, αφού πεζοί και ποδηλάτες συνωστίζονται δίπλα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών.

 

Πηγή: Μακεδονία