Δεν εκλέγεται Πρόεδρος – Εκλογές 25 Ιανουαρίου -Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Ούτε ψήφο παραπάνω δεν κατάφερε να πάρει στην τρίτη ψηφοφορία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.  Ως εκ τούτου Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκλέγεται, η Βουλή διαλύεται και η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στήριξαν 168 βουλευτές, ενώ «παρών» ψήφισαν 132 βουλευτές.

 

Ως εκ τούτου, ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων για την εκλογή του υποψηφίου Σταύρου Δήμα δεν συγκεντρώθηκε και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

 

Η χώρα οδηγείται σε εκλογές αβεβαιότητας με την οικονομία σε πρώτο πλάνο και με την αγωνία για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν το επόμενο διάστημα. Στο υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών επικρατεί συναγερμός ώστε να πειροριστούν οι κραδασμοί στην οικονομία. Οι φόβοι που εκφράζονται από παντού έχουν να κάνουν με το πάγωμα των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν, με την καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας με την τρόικα, την αδυναμια εκταμίευσης των δόσεων αλλά και την πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα που πλέον δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καμιά διαπραγμάτευση.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η δίμηνη προθεσμία που έδωσε η τρόικα αρχίζει να τρέχει απί την 1η Ιανουαρίου, όμως θα χαθεί τόσο από την προεκλογική περίοδο όσο και από τις διεργασίες μετά τις εκλογές. Ο φόβος ενός πιστωτικού γεγονότος προβληματίζει περισσότερο απ΄όλα καθώς η οικονομία κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

 

Τόσο η ΤτΕ όσο και οι τράπεζες προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και μια ενδεχόμενη τάση των πολιτών να αποσύρουν χρήματα από τις τράπεζες.

 

Κατά το Σύνταγμα, ο Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

 

Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της, θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας – αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία), ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).

 

Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

 

Η ψηφοφορία

 

Υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα ψήφισαν όπως αναμενόταν, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα – ενώ “παρών” δήλωσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές – με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

 

Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας, τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής), και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κασαπίδης.

 

“Παρών” σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα, δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλετές της ΔΗΜΑΡ, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.

 

Δηλώσεις Α. Σαμαρά:

 

Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

 

Στη δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς, επέρριψε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι μέχρι τις κάλπες ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια.

 

«Κάναμε ότι μπορούσαμε για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι εκλογές οι οποίες περικλείουν κινδύνους και δεν τις θέλει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Οι περισσότεροι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους και του εθνικού συμφέροντος. Δυστυχώς μία μειοψηφία 132 βουλευτών στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή σέρνουν τη χώρα σε εκλογές. Όσοι καταψήφισαν φέρουν την ευθύνη των εκλογών. Ό,τι δεν έκανε η Βουλή είναι ώρα να το κάνει ο ελληνικός λαός: να διώξει την αβεβαιότητα και να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια ολοκληρωτικά. Καταφέραμε πολλά σε αυτά τα χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του και να γυρίσουμε στα ελλειμμάτα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Αύριο θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε η προκήρυξη των εκλογών να γίνει το συντομότερο δυνατό, στις 25 Ιανουαρίου. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην ασφαλή έξοδο από την κρίση. Ούτε οι θυσίες ούτε η ανάκαμψη, που έχει αρχίσει, θα ματαιωθούν. Κανείς δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Στις τέσσερις εβδομάδες θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το πόσο κοντά είμαστε στην έξοδο από την κρίση. Αλήθεια και ευθύνη, όχι συκοφαντίες, ψέμματα, λαϊκισμός και πυροτεχνήματα, όχι εκλογικοί εκβιασμοί».

 

Δήμας: Πολύ κρίσιμες για την Ελλάδα οι επόμενες εβδομάδες

 

Κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας χαρακτήρισε της επόμενες ημέρες ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας.

 

«Οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδος. Ίσως πολύ πιο κρίσιμες από ό,τι η οξύτητα του δημόσιου λόγου επέτρεψε στην κοινή γνώμη να αντιληφθεί» δήλωσε ο κ.Δήμας.

 

«Όλες, λοιπόν, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις έχουν, τώρα, υπέρτατο χρέος να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα, με υπευθυνότητα και με πρόθεση συναίνεσης τις πραγματικές οικονομικές και διεθνοπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ότι αυτό που μας ενώνει είναι υψηλότερο, ισχυρότερο και διαρκέστερο, από οτιδήποτε άλλο. Είναι η Ελλάδα», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Δήμας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους βουλευτές που τον ψήφισαν, οι οποίοι «αποτελούν καθαρή πλειοψηφία της εθνικής Αντιπροσωπείας, παρότι δεν συμπληρώθηκε ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα αριθμός των 180», καθώς και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που πρότειναν την υποψηφιότητά του και τόνισε:

 

«Πιστεύω ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή. Η απόφαση όμως που έλαβε, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προβλέψεις του Συντάγματος, είναι βεβαίως απόλυτα σεβαστή».

 

Επίσης, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα με την προσφυγή στις κάλπες και πως το πολιτικό σύστημα μαζί με τον ελληνικό λαό οφείλει να εξασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.

 

«Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που έχει τώρα πραγματική σημασία είναι το συμφέρον της Πατρίδας και του ελληνικού λαού», επισήμανε.

 

Τσίπρας: Το μέλλον ήδη ξεκίνησε

 

Ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σε δήλωσή του ύστερα από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ευχάριστη εξέλιξη και ανέφερε:

 

«Οι Έλληνες βουλευτές, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται όσες πιέσεις και μεθοδεύσεις κι αν κάποιοι σκαρφιστούν. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στο καθήκον, να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βούληση. Σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που επί δυόμισι χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που ήδη είχε αποφασίσει και δεσμευτεί για νέα μέτρα, αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε, να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι».

 

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη δήλωσή του αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν με το πλοίο στην Αδριατική επισημαίνοντας: «Εκφράζω την οδύνη μου για τις χαμένες ζωές στο χθεσινό ναυάγιο με το φλεγόμενο πλοίο και την ελπίδα ότι αυτή η οδυνηρή περιπέτεια για εκατοντάδες συμπολίτες θα έχει αίσιο τέλος και ταυτόχρονα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες των ομάδων διάσωσης που με αυταπάρνηση έπραξαν το καθήκον τους».

 

Βενιζέλος: Η ώρα της αλήθειας έφτασε

 

Μετά τον εκβιασμό των θεσμών που έγινε από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, η χώρα πάει σε εκλογές και η οικονομία μπαίνει σε αστάθεια, δήλωσε ο πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «η ώρα της αλήθειας έφτασε». 

 

Παράληλλα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει εγγυητής της σταθερότητας της χώρας και κάλεσε όλους του εκφραστές του δημοκρατικού τόξου να συμπλεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Κουτσούμπας: Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ

 

Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ και αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

«Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ. Αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια. Σ’ αυτές τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη βουλή. Αυτό θα μετρήσει για το λαό, για τη χώρα», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

 

Καμμένος: Σημαντική μέρα

 

«Η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα…αποχωρεί το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου από την κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

«Οι Έλληνες πρέπει να ενωθούμε, η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει ενωμένη προκειμένου να επανακτήσει άμεσα την εθνική της κυριαρχία και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας που δεν θα εκτελεί εντολές ξένων, αλλά τις εντολές του ελληνικού λαού» πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος.

 

Κουβέλης: Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα

 

«Η χώρα οδεύει προς βουλευτικές εκλογές…Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να αποκτήσει η πολιτική ένα προοδευτικό περιεχόμενο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές, ενώ 132 δήλωσαν “παρών”.

 

«Η κυβέρνηση επέλεξε με την προεδρική εκλογή να φέρει νωρίτερα τις βουλευτικές εκλογές» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας την σημερινή ψηφοφορία «αφετηρία εξελίξεων για τη χώρα» και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «πρέπει να αλλάξει σελίδα».

 

«Η πολιτική πρέπει να αποκτήσει ένα προοδευτικό περιεχόμενο. Εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή» πρόσθεσε ο Φ. Κουβέλης.

 

Στ. Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι εδώ έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις»

 

«Το Ποτάμι είναι εδώ έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης έπειτα από το αρνητικό αποτέλεσμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καλώντας «τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αποδοκιμάσουν τον τυφλό κομματισμό, ένα σύστημα που εργάζεται για τον εαυτό του αδιαφορώντας για τις αγωνίες των απλών ανθρώπων».

 

«Οι επαγγελματίες της πολιτικής», όπως τόνισε, «έπαιξαν τα πολιτικά παιχνίδια τους καθοδηγούμενοι από το κομματικό τους γινάτι. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών».