Λιβύη: Καναδάς και Πορτογαλία απομακρύνουν τους διπλωμάτες και κλείνουν τις προσβείες

Ο Καναδάς αποσύρει προσωρινά τους διπλωμάτες του από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, ενώ η Πορτογαλία αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πρεσβεία της και να απομακρύνει τους πολίτες της.

 

«Εξαιτίας των επιχειρησιακών προκλήσεων, περιλαμβανομένου του ασταθούς περιβάλλοντος ασφάλειας στην Τρίπολη, εγκρίναμε την προσωρινή αναστολή των επιχειρήσεων του γραφείου μας στην Τρίπολη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ. «Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού μας και δεν συνδέεται με τις συνεχιζόμενες και μακροχρόνιες διπλωματικές μας σχέσεις με τη Λιβύη», εξήγησε ο Μπέιρντ.

 

Από την πλευρά της η Λισαβόνα αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πρεσβεία της στην Τρίπολη.
«Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Λιβύη το υπουργείο (Εξωτερικών) αποφάσισε να κλείσει προσωρινά την πορτογαλική διπλωματική αποστολή στην Τρίπολη, όπως έχουν ήδη κάνει και άλλες χώρες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η Πορτογαλία έχει ήδη επαναπατρίσει τους πολίτες της «που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία». Όσοι αποφάσισαν να παραμείνουν στη Λιβύη το έκαναν με δική τους ευθύνη, υπογράμμισε το υπουργείο. Λίγο νωρίτερα η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να απομακρύνει του πολίτες της από τη Λιβύη καθώς η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τις
τελευταίες ημέρες με αιματηρές συγκρούσεις να μαίνονται μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.

 

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Εξάλλου οι ΗΠΑ, η πρεσβεία των οποίων βρίσκεται στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης, απομάκρυναν το διπλωματικό τους προσωπικό το Σάββατο.

 

Παράλληλα, οι Φιλιππίνες, η Ολλανδία και η Αυστρία προετοιμάζονται σήμερα να εκκενώσουν το διπλωματικό τους προσωπικό, ενώ ο ΟΗΕ και η Τουρκία έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των πρεσβειών τους.