Σφυροκόπημα χωρίς τέλος από το Ισραήλ: Χωρίς ρεύμα η Γάζα – Τουλάχιστον 100 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τρίτη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν ακόμα 50 άνθρωποι, δήλωσαν γιατροί και αυτόπτες μάρτυρες. 

Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε ένα σπίτι στο στρατόπεδο προσφύγων της αλ-Μπουρέιζ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κέντρα. Ακόμα 7 Παλαιστίνιοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους χτυπήθηκε στην πόλη Ράφα. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι επιθέσεις από ισραηλινά αεροσκάφη, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία εντάθηκαν. Οι στόχοι τους βρίσκονταν σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και κυρίως στην πόλη της Γάζας. 

Ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους κατά του σπιτιού του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς στη Γάζα, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αναφορές μέσων ενημέρωσης της Χαμάς και δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων.

Ο Χανίγια και η οικογένειά του δεν βρίσκονταν εντός του σπιτιού όταν αυτό καταστράφηκε από τους πυραύλους, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, al-Aqsa.

 

Εν τω μεταξύ, ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Λωρίδας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί μετά τον βομβαρδισμό του από τον ισραηλινό στρατό τη νύκτα, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του παλαιστινιακού θύλακα.

 

“Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό της περασμένης νύκτας, ο οποίος έπληξε τον ατμολέβητα και στη συνέχεια τις δεξαμενές καυσίμων, οι οποίες ανεφλέγησαν”, δήλωσε στο Πρακτορείο ο Φάτι αλ Σέιχ Χαλίλ.

 

Η ηλεκτροδότηση στη Γάζα και σε πολλές ακόμη περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα διακόπηκε. Πυκνός μαύρος καπνός έχει καλύψει την περιοχή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές πυρκαγιές προκλήθηκαν στον τομέα αυτό (κεντρική Λωρίδα της Γάζας) όπου τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να εισέλθουν.

 

“Το εργοστάσιο καταστράφηκε”, δήλωσε ο διευθυντής του Μοχάμεντ αλ Σαρίφ, αναφέροντας ότι η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει εξοπλισμό κατάλληλο για την κατάσβεση της φωτιάς.

 

Το εργοστάσιο καλύπτει σχεδόν το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Λωρίδας της Γάζας.

 

Σύμφωνα με τον Φάτι αλ Σέιχ Χαλίλ, “πέντε από τις δέκα γραμμές ηλεκτροδότησης που προέρχονται από το Ισραήλ για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, υπέστησαν ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και οι υπηρεσίες συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών δεν μπορούν να φθάσουν στην περιοχή”.

 

Εκτός από τη χρόνια έλλειψη νερού, ο παλαιστινιακός θύλακας που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

 

Ακόμη και σε περιόδους ηρεμίας, οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα είναι καθημερινές, από 8 έως τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να πλήττεται η λειτουργία νοσοκομείων, σχολείων, καταστημάτων ή εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων του εδάφους και του 1,8 εκατομμυρίου των κατοίκων του.

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στον παλαιστινιακό θύλακα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 360 μεγαβάτ, εκ των οποίων 120 καλύπτονται από το Ισραήλ, 22 από την Αίγυπτο και 80 παράγονται από το εργοστάσιο.