Λύσεις και προτάσεις για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους θερινούς μήνες στην Θεσσαλονίκη

Σε μια προσπάθεια να στηριχτούν οι οικογένειες, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν πολλά χρήματα για νταντάδες, οι δήμοι αλλά και διάφοροι φορείς του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης έρχονται να προτείνουν οικονομικές και ενδιαφέρουσες λύσεις για την απασχόληση των παιδιών τους θερινούς μήνες.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις αφορούν δημιουργικά εργαστήρια με θεατρικά δρώμενα, ζωγραφική, μουσική, χορό και γυμναστική, μπάνια στη θάλασσα, παιχνίδια στην αυλή, προβολή ταινιών, αφήγηση παραμυθιών, εκμάθηση γαλλικών και πολλά άλλα.

 

Υπάρχουν όμως και αρκετές ακόμη λύσεις για τους θερινούς μήνες, για όσους γονείς ενδιαφέρονται να πληρώσουν κάτι παραπάνω, με τις παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά και τα ιδιωτικά σχολεία, να κερδίζουν “πόντους”.

 

Δήμος Θεσσαλονίκης

 

Δωρεάν προσφέρεται στους δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα “Δημιουργική απασχόληση μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των σχολείων”. Διαρκεί από 1 Ιουλίου έως και 29 Αυγούστου και εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή (ώρες 07:00 – 16:00), εκτός αργιών.

 

Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των εργαζόμενων και πολύτεκνων μητέρων, των μονογονεϊκών οικογενειών και των οικογενειών με παιδιά με αναπηρίες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των σχολείων τους.

 

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε έξι σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και σε ένα ειδικό σχολείο με τμήμα για παιδιά Α.με.Α., για την κάλυψη των ψυχοπαιδαγωγικών τους αναγκών, την κοινωνικοποίησή τους αλλά και την έμμεση βοήθεια και στήριξη της οικογένειάς τους από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

 

Στη διάθεση των μαθητών θα βρίσκονται ειδικός ψυχολόγος και σχολικοί φύλακες για την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν, αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών.

 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης των οποίων οι μητέρες εργάζονται, ενώ ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τους μαθητές με αναπηρίες και τους μαθητές πολύτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών.

 

Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα απασχολούνται δημιουργικά σε διάφορες δραστηριότητες (θεατρικά δρώμενα, ζωγραφική, μουσική, χορό, αθλοπαιδιές). Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται έως την Παρασκευή, 6 Ιουνίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες: (2310 840295 και 2310 841962).

 

Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Επιτέλους …καλοκαίρι λέει η διοίκηση του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και στο πλαίσιο αυτό θα “τρέξει” από τα μέσα Ιουνίου δύο προγράμματα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων οικογενειών. Το “Παιδί και Θάλασσα” και τη “Θερινή Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών”.

Το “Παιδί και Θάλασσα” απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών και θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιόδους: από 16 – 27 Ιουνίου και από 30 Ιουνίου – 11 Ιουλίου, καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου, στην παραλία “Μυκονιάτικα” της Χαλκιδικής. Εξειδικευμένοι καθηγητές φυσικής αγωγής θα συνοδεύουν τα παιδιά στη θάλασσα, φροντίζοντας για την ασφάλεια και τη ψυχαγωγία τους.

Το κόστος συμμετοχής για ένα παιδί είναι 40 ευρώ, ενώ έχουν προβλεφθεί εκπτώσεις για τα αδέρφια αλλά και τα παιδιά ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων κλπ.

Η “Θερινή Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών” απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου, καθημερινά από τις 7:30 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα. Τμήματα θα λειτουργούν σε τρία σχολικά συγκροτήματα του δήμου.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν για τα παιδιά των δικαιούχων μητέρων του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η δαπάνη είναι 70 ευρώ για κάθε παιδί.

 

Δήμος Καλαμαριάς

“Δημιουργική Απασχόληση Μαθητών”, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των σχολείων, έχει σχεδιάσει για φέτος και ο Δήμος Καλαμαριάς, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 23 Ιουνίου μέχρι και 22 Αυγούστου και μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές – μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων του Δήμου. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι να εργάζονται και οι δύο γονείς.

Περιλαμβάνεται, εκτός από φύλαξη των παιδιών, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, χορός, γυμναστική και μουσική. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 13 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στην αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Πληροφορίες στο 2313 314176).

 

Sports Camps στη ΧΑΝΘ

Τα Sports Camps που διοργανώνει η ΧΑΝΘ είναι η μια βασική αθλητική δραστηριότητα για όλα τα παιδιά της Θεσσαλονίκης τους θερινούς μήνες.

 

Συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 6 έως 14 ετών, και σκοπός είναι να γνωρίσουν τα μυστικά των αθλημάτων, του μπάσκετ, του χάντμπολ, του βόλεϊ, του ποδοσφαίρου, του πινγκ – πονγκ, του τένις, του τζούντο, του taekwondo και της κολύμβησης.

 

Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ προπονητές διδάσκουν την τεχνική των σπορ, κάνουν διαγωνιστικά παιχνίδια και μεταδίδουν τις βασικές αρχές του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας.
Τα sports camps ξεκινούν από 16 Ιουνίου έως και 1 Σεπτεμβρίου. Διαρκούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, με δυνατότητα προσέλευσης από τις 8 το πρωί και αναχώρησης στις 4 το απόγευμα.

 

Τα παιδιά χωρίζονται σε γκρουπ ανά ηλικία. Οι τιμές για μία – δύο περιόδους είναι 45 ευρώ την περίοδο, ενώ υπάρχουν ειδικές τιμές για περισσότερες περιόδους και για αδέρφια. (Πληροφορίες: 2310 241007)

 

“Παραδοσιακή Κεραμική”

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Παραδοσιακή Κεραμική” διοργανώνει έως 27 Ιουνίου το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, με δωρεάν συμμετοχή.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση με ένα πανάρχαιο υλικό που τιμήθηκε ιδιαίτερα και από την παραδοσιακή κοινωνία. Με βίντεο, παραμύθια, παιχνίδια με τον πηλό, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή κεραμική και αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους.
Επιστήμη και τεχνολογία

 

Για τα παιδιά που τους αρέσουν τα πειράματα, οι κατασκευές αλλά και τα ομαδικά παιχνίδια, γι αυτά που τα “μαγεύει” η επιστήμη και η τεχνολογία, υπάρχει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ” στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για καλοκαιρινά πενθήμερα προγράμματα για παιδιά από Α’ – Γ’ τάξη και από Δ’ – ΣΤ’ δημοτικού σχολείου. Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία, να αποκτήσουν τις εμπειρίες που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν την αξία της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας και να ανιχνεύσουν τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα τους, μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.

Περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, βιωματικά και δημιουργικά εργαστήρια, προβολές στο Πλανητάριο, το Κοσμοθέατρο και τον Προσομοιωτή, ομαδικά παιχνίδια, εκπαιδευτικά εργαστήρια κ.α.

 

Περίοδοι διαγωγής: 16-20/6, 23-27/6 και 30/6-4/7 και ώρες προγράμματος από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Το κόστος συμμετοχής είναι στα 150 ευρώ, ενώ συμπεριλαμβάνεται κολατσιό και γεύμα. (Πληροφορίες: 2310 483000).

 

Καλοκαίρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο

“L’ ete en francais”… Τα μαθήματα τελειώνουν και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα θερινό πρόγραμμα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και έφηβοι, από 3 έως 14 ετών.
Περιλαμβάνει μαθήματα γλώσσας, αθλητικές δραστηριότητες, θεματικά εργαστήρια και είναι μια ευκαιρία για καθημερινή επαφή με τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό.

 

Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες θα είναι ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών και θα διεξαχθούν σε δύο εβδομάδες: από 23 – 27/6 και από 30/6 – 4/7. Το κόστος θα είναι 60 ευρώ το παιδί ανά βδομάδα, ενώ μειωμένες θα είναι οι τιμές σε οικογένειες με δύο ή περισσότερες εγγραφές παιδιών. (Πληροφορίες στο 2310 821231)

 

“Καλοκαίρι στο αγρόκτημα 2014”

Ένα ψυχαγωγικό, βιωματικό πρόγραμμα, με κηπουρικές εργασίες, «γευστικά» εργαστήρια μαγειρικής και ομαδικά κινητικά παιχνίδια που συνδέουν τη σωστή διατροφή με την παραγωγή των προϊόντων του αγροκτήματος πραγματοποιείται και φέτος στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας από 5,5 έως 12 ετών, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κοντά στη φύση και να μάθουν για την υπαίθρια διαβίωση και το φυσικό περιβάλλον, να πειραματιστούν σε εργαστήρια για τις φυσικές πηγές ενέργειας και ανακύκλωσης.

Το “Καλοκαίρι στο αγρόκτημα” θα γίνει σε τρεις περιόδους: 16 – 27/6, 30/06 – 11/07 και 25/08 – 05/09.

 

2η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού”

Η Πολιτεία Πολιτισμού διοργανώνει τη “2η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού” από 25 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Η Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης.

 

Η Θερινή Ακαδημία Πολιτισμού είναι η ιδανική ευκαιρία για παιδιά και νέους να κάνουν ένα αλλιώτικο ταξίδι διακοπών, συνδυάζοντας τη διασκέδαση με την καλλιτεχνική μάθηση και δημιουργία. Στόχοι είναι η εισαγωγή και η εκπαίδευση στην έννοια των τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Μια ομάδα από καταξιωμένους καλλιτέχνες και εκπαιδευτές θα δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά από τεσσάρων ετών και άνω, να μάθουν, να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε όλες τις βασικές μορφές των τεχνών.

 

Οι θεματικές ενότητες, που θα διδαχτούν, θα είναι οι εξής: θέατρο, χορός, μουσική, τραγούδι, εικαστικά, βίντεο, δημιουργική γραφή, φωτογραφία, γκράφιτι, δημιουργική απασχόληση, ιππασία, τένις, kumbo, μπάντμιντον, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, παιχνίδια στην αυλή, πικ – νικ, προβολή ταινιών, αφήγηση παραμυθιών και άλλα. (Πληροφορίες: 2310 220582).