Με «μπαλώματα» η Περιφέρεια θα επισκευάσει την κατεστραμμένη λεωφόρο Γ. Παπανικολάου

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με «μπαλώματα» και προχειροδουλειές, με μια εργολαβία που θα επιδιορθώνει μόνο τις λακκούβες και μετά θα κάνει διαγράμμιση (εκτός από τμήμα μόλις 800 μέτρων, στο οποίο θα γίνει κανονικά ασφαλτόστρωση στο σύνολο των 11 χλμ. από τέρμα λεωφορείου Μετεώρων μέχρι το Χορτιάτη), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί ότι θα επισκευαστεί η κατεστραμμένη και επικίνδυνη λεωφόρος Γ. Παπανικολάου. Την ίδια ώρα, αθετούνται όλες οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για την ανακατασκευή και βελτίωση της λεωφόρου Ανδ. Παπανδρέου, η εικόνα της οποίας είναι επίσης τραγική και επικίνδυνη για τα διερχόμενα οχήματα και τους πολίτες. Υποσχέσεις, που εδώ και πέντε χρόνια ο ίδιος έχει δώσει από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη και στη συνέχεια ως περιφερειάρχης.

Η βασική οδός που οδηγεί στο νοσοκομείο «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, που «σηκώνει» καθημερινά μεγάλο βάρος κυκλοφοριακής κίνησης και εξυπηρετεί ασθενείς που πηγαινοέρχονται στο ομώνυμο νοσοκομείο, σήμερα είναι επικίνδυνη για τους διερχόμενους και… διάτρητη, αφού παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές στο οδόστρωμα. Και ενώ εδώ και χρόνια έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλών υποσχέσεων από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ευθύνη της οποίας ανήκει, ουδέποτε έχει γίνει αντικείμενο πραγματικών και ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Αγωνιώδη έκκληση στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να τηρηθούν τα υπεσχημένα και να γίνει επιτέλους παρέμβαση σε αυτό τον κρίσιμο υπερτοπικό οδικό άξονα απηύθυνε, σε σχετική συνάντηση, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που αναφέρθηκε όχι μόνο στη λεωφόρο Γ.Παπανικολάου, αλλά και στη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου και σε όλη την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Ασβεστοχωρίου, από τις 12όροφες έως το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», δηλαδή το βασικό οδικό άξονα της ΒΔ Θεσσαλονίκης.

 «Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν»

 «Η αγανάκτηση, η προδοσία και η πικρία έχουν ξεχειλίσει. Το έργο δεν αφορά μόνο το δικό μας δήμο, αλλά και γειτονικούς», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, παρουσία του Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων, αντιδημάρχων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, αλλά και πλήθους κόσμου της περιοχής των Πεύκων.

Ο κ.Δανιηλίδης περιέγραψε για μια ακόμη φορά τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στους δυο αυτούς βασικούς οδικούς άξονες, καθώς καθημερινά εξυπηρετούν χιλιάδες πολιτών, επισημαίνοντας την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που παρατηρείται σήμερα σε όλο το μήκος των οδικών αρτηριών.

«Η παρουσία του κόσμου σήμερα εδώ δηλώνει την ανάγκη να δοθεί μια απάντηση για το σημαντικό αυτό έργο υποδομής, το μεγάλο αυτό οδικό άξονα Α.Παπανδρέου και Γ.Παπανικολάου, από τον οποίο διέρχονται καθημερινά χιλιάδες κόσμου. Εδώ και τέσσερα χρόνια, υπάρχουν υποσχέσεις ότι ο άξονας αυτός θα επισκευαστεί και ότι θα μπει στο πρόγραμμα, από την εποχή ακόμη που ήσασταν αντιπεριφερειάρχης. Πρόπερσι, εσείς ο ίδιος είχατε συνδέσει την παρέμβαση που πρέπει να γίνει εκεί, με το τεράστιο έργο της επισκευής της Περιφερειακής οδού, στο οποίο πετύχατε μεγάλη έκπτωση. Αλλά τώρα ενημερωνόμαστε ότι δεν στοχεύετε να επισκευάσετε το σημαντικό αυτό κομμάτι, ούτε με τα χρήματα που περισσεύουν από την εργολαβία της περιφερειακής οδού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε στο σημείο μηδέν. Κάνω έκκληση να υλοποιήσετε αυτά που εσείς ο ίδιος, κ. Περιφερειάρχα, έχετε υποσχεθεί αλλεπάλληλες φορές στο παρελθόν παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περπατώντας μάλιστα ο ίδιος επί της Αν. Παπανδρέου και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα».

Μόνο 200 μέτρα…

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας, επικαλούμενος έλλειψη χρημάτων, επισήμανε συνοπτικά ότι η λεωφόρος Παπανικολάου θα επισκευαστεί μόνο κατά σημεία και μετά θα διαγραμμιστεί (στο πλαίσιο εργολαβίας για την αποκατάσταση φθορών που βρίσκεται σε εξέλιξη), ενώ ένα μόνο κομμάτι, μήκους περίπου 800 μέτρων θα ασφαλτοστρωθεί πλήρως. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των πολιτών που διαπίστωσαν ότι οι παρεμβάσεις που θα ασκηθούν όχι μόνο είναι πολύ περιορισμένης έκτασης, αλλά κυρίως δεν δίνουν λύση στο ακανθώδες πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο τμήμα των 3 χλμ. που η λεωφ. Γ.Παπανικολάου διασχίζει τον οικισμό των Πεύκων, περίπου μόνο 200 μ. θα ασφαλτοστρωθούν.

Σχετικά με τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ.Τζιτζικώστας επιχείρησε να καλυφθεί πίσω από τεχνικά-νομικά κωλύματα προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για την αθέτηση των υποσχέσεων και δεσμεύσεων που είχε αναλάβει δημοσίως πολλές φορές κατά το παρελθόν. Άλλωστε, ο ίδιος είχε δώσει εντολή στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη για την υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων ξεκινώντας από τα ζητήματα τη μελέτης.

Επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι ο κεντρικός αυτός άξονας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για την αλλαγή πλεύσης της Περιφέρειας ακόμη και στο σκέλος της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση των εργασιών. Εσιώπησε βέβαια όταν αλλεπάλληλες φορές ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα και την αυθαιρεσία της σχετικής εγκυκλίου και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακυρώνει τη μεταφορά αρμοδιότητας οδών του επαρχιακού οδικού δικτύου στους δήμους, χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά των αναγκαίων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102 του Συντάγματος).

«Η αθέτηση υποσχέσεων και δεσμεύσεων δεν τιμά τον Περιφερειάρχη, που αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν απέναντι στην κοινωνία και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Ο δήμος μας έχει προτάσεις, αν κάποιος θέλει να τις ακούσει, και είναι πάντα ανοικτός στο διάλογο για την ανεύρεση λύσεων. Αλλά δυστυχώς είδαμε και πάλι να μην υπάρχει πολιτική βούληση και να παίζεται το παιχνίδι των εντυπώσεων περί των ευθυνών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια για να πετύχουμε όλα τα έργα που δικαιούται και αξίζει ο λαός της περιοχής», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Περιφερειάρχη ότι υπάρχει απόφαση καθορισμού αρμοδιότητας των δρόμων του 2007, στην οποία ο δήμος δεν αντέδρασε ως όφειλε, ο κ. Δανιηλίδης απαντά: «Η επαρχιακή οδός 2 (Θεσσαλονίκης- Ασβεστοχωρίου -Χορτιάτη) που περιλαμβάνει και την Ανδρέα Παπανδρέου, είναι βασικό οδικό δίκτυο. Η απόφαση στην οποία αναφέρεται ο Περιφερειάρχης είναι προ του Καλλικράτη και η επαρχιακή οδός 2 ανήκε όχι μόνο στο δήμο μας, αλλά και στο δήμο Θεσσαλονίκης και στο δήμο Νεάπολης και στο δήμο Πολίχνης και στο δήμο Πεύκων και στο δήμο Χορτιάτη. Ως δήμαρχος Συκεών, τότε, είχα ζητήσει να προσφύγουν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης κατά της απόφασης αυτής, η οποία δεν είναι νόμος, αλλά δεν εισακούστηκα. Υπάρχουν,  όμως,  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στον προσφεύγοντα δήμο».