Ο δήμος Θεσσαλονίκης “ξηλώνει” περίπτερα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην αποξήλωση 167 περιπτέρων, οι θέσεις των οποίων είχαν καταργηθεί, σε διαφορετικά σημεία της πόλης, προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από το 2013 έως και σήμερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να απελευθερωθούν ζωτικοί κοινόχρηστοι χώροι και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία και η διέλευση των πεζών.

Αναλυτικά, έως και σήμερα έχουν αποξηλωθεί:

  • 23 εγκαταλειμμένα περίπτερα το 2013
  • 41 το 2014
  • 78 το 2015
  • 25 το 2016

Σε όλες τις περιπτώσεις τα περίπτερα παρέμεναν ανενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε λόγω θανάτου του δικαιούχου και μη ύπαρξης κληρονομικής διαδοχής στο δικαίωμα, είτε γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την ενοικίαση τους, είτε, τέλος, λόγω οικειοθελούς αποχώρησης των ενδιαφερόμενων, που έκριναν ότι οι θέσεις ήταν οικονομικά άγονες και μη βιώσιμες.

Η απομάκρυνση των περιπτέρων κρίθηκε επιβεβλημένη από το Δήμο Θεσσαλονίκης, τόσο για την αισθητική και λειτουργική όχληση που προξενούσαν, όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η κατάργηση των θέσεων, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που προκαλούσε η στενότητα των πεζοδρομίων και η μικρή απόσταση των περιπτέρων από τις παρακείμενες οικοδομές.

Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω πράξεις, προηγήθηκαν αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθώς και της Επιτροπής Περιπτέρων του Δήμου Θεσσαλονίκης.