Μείωση εσόδων κατά 17%-20%

Μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από 17% μέχρι και 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι βλέπουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση και εκτιμούν ότι οι εισπράξεις εισφορών από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι λιγότερες κατα 650 με 700 εκατ. ευρώ.

 

Εντονο προβληματισμό προκαλεί το ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, η οποία «τρέχει» μέχρι το τέλος Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην «εκκίνηση» της ρύθμισης υποβάλλονταν περίπου 1.800 αιτήσεις την ημέρα, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει στις 500 αιτήσεις. Τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) είναι στο «κόκκινο» και με βάση τους προϋπολογισμούς η «μαύρη τρύπα» θα προσεγγίσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ελλείμματα καταγράφονται και σε άλλους φορείς.

 

Κενό

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και ο περιορισμός των εσόδων από τις εισφορές δημιουργούν οικονομικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί αμέσως.

 

Ενδεικτικά: ΙΚΑ: Σε 941 εκατ. ευρώ υπολογίζεται φέτος το έλλειμμα στον κλάδο συντάξεων, με την κρατική χρηματοδότηση να μειώνεται κατά 6,42%. Μειωμένες αναμένεται να είναι και οι εισπράξεις από τις εισφορές, αν και ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

 

ΟΑΕΕ: Σε 547 εκατ. υπολογίζεται το έλλειμμα του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τον προϋπολογισμό. Το βασικό πρόβλημα είναι πως τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες έχουν κάνει στάση πληρωμών και δεν καταβάλλουν εισφορές. «Αγκάθι» αποτελεί και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 279 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι πέρυσι τα Ταμεία χρειάστηκε να πάρουν από το ΑΚΑΓΕ (ειδικός λογαριασμός) περίπου 600 εκατ. ευρώ.