Σαμαράς: Αύξηση ΑΕΠ 54 δισ. ευρώ και 770.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2021

Μόνο από τους επτά ηγετικούς κλάδους της οικονομίας της χώρας η Ελλάδα θα αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 54 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 770.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2021, υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο, κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε λακωνικά την ουσία του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης χρησιμοποιώντας έξι λέξεις.

«Τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανατροπές παντού», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού.

Ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι αναμένεται ανά κλάδο να υπάρξουν τα εξής οφέλη στο ΑΕΠ και την απασχόληση ανά κλάδο το διάστημα 2015-2021:

  • Τουρισμός: 16,5 δισ. ευρώ και 225.000 νέες θέσεις εργασίας
  • Αγροτική Ανάπτυξη: 13 δισ. ευρώ και 315.000 νέες θέσεις εργασίας
  • Ενέργεια, Περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ΑΠΕ, Διαχείριση Υδάτων, Διαχείριση αποβλήτων (χωρίς τα έσοδα από τον αγωγό TAP και την εξόρυξη υδρογονανθράκων): 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 νέες θέσεις εργασίας
  • Ναυτιλία: 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 νέες θέσεις εργασίας
  • Διακομιστικό εμπόριο, Logistics: 2,5 δισ. ευρώ και 65.000 νέες θέσεις εργασίας
  • Ερευνα και τεχνολογία: 2 δισ. ευρώ και 50.000 νέες θέσεις εργασίας
  • Φάρμακα: 2 δισ. ευρώ και 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

 

Ετσι, θα έχουμε ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα, είπε ο κ.Σαμαράς.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι η πραγματική εικόνα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή, καθώς εκτός των επτά ηγετικών κλάδων στην ελληνική οικονομία υπάρχουν πολλοί δυναμικοί τομείς, όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες, οι κατασκευές, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα μεταλλικά υλικά και τα δομικά υλικά κτλ.

 

Κλειδί η μείωση της φορολογίας

Ο κ.Σαμαράς παρουσίασε επίσης σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων που δεν θα επιβαρύνουν τα ελλείμματα αλλά θα ενισχύουν την αναπτυξιακή διαδικασία.

Η μεγάλη ανατροπή είπε ο κ. Σαμαράς θα είναι η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών που θα γίνει σταδιακά για να μην γυρίσει η χώρα στα ελλείμματα, αλλά που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Ανέφερε ο πρωθυπουργός: “Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις.

Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1500 ευρώ. Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων. Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Εξετάσουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία.

Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με την βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας την συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στην δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα”.

 

Στήνουν παγίδα παρόμοια με το «λεφτά υπάρχουν»

«Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία, κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. ΜΑς υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το “λεφτά υπάρχουν”. Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο», είπεο κ.Σαμαράς.

«Θα πω την αλήθεια για το που βρισκόμασταν» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις των μεταρρυθμίσεων. Έγινε κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνόψισε λέγοντας:

 

  • κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.
  • ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά
  • τρίτον ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος.