Μικρής διάρκειας ένταση στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Τρίτης 17/11/ και για περίπου 15 λεπτά- στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όταν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατέφθασαν στο χώρο για να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο για τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Μέλη φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προπηλάκισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απωθώντας τα, αρπάζοντας από τα χέρια τους το στεφάνι και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τους και κατά της κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ -ο συντονιστής της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γκοντίνος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παυλίδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρώσσιος και η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου- τελικά αποχώρησε, χωρίς να καταθέσει στεφάνι, το οποίο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στο χώρο προσπάθησαν να πάρουν πίσω, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί για λίγα λεπτά η ένταση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος ήταν παρών την ώρα που συνέβη το επεισόδιο ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ, που ήταν επίσης παρόντα, δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη σε αυτό.

Αφότου εκτονώθηκε η ένταξη ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων, συνδικάτων και κομμάτων (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ).

Την «εξαφάνιση» -για δεύτερη συνεχή χρονιά- των στεφάνων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΠΑΣΚΕ γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Ταραμπουλίδης. Σε ό,τι αφορά στο φετινό μήνυμα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σημείωσε ότι «δεχόμαστε μία ανελέητη επίθεση από την τρόικα και το κουαρτέτο, έχουμε χάσει πάρα πολλά από τις κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων, όμως, θα αγωνιστούμε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να τα πάρουμε πίσω, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Μετά την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, η πρώην βουλευτής του κόμματος, Ιωάννα Γαϊτάνη δήλωσε: «Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, οι ηγεσίες των μεγάλων δυνάμεων μας έχουν υποσχεθεί τρία πράγματα: Νέα φτωχοποίηση, πολέμους και περιστολή της δημοκρατίας. Ο αντιδικτατορικός αγώνας μας δείχνει τον δρόμο. Υπεράσπιση των λαϊκών μαζών, υπεράσπιση της δημοκρατίας».