Μήπως είστε πολύ κουρασμένοι για να οδηγήσετε;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εάν νιώθετε πάρα πολύ κουρασμένοι, και ειδικά αν βρίσκεστε πίσω από το τιμόνι, μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο, τόσο τον εαυτό σας, όσο και τους γύρω σας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1.550 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πίσω από το τιμόνι, λόγω κόπωσης, οπότε η οδήγηση κουρασμένοι είναι το ίδιο επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

Αν ψάχνετε για τα σημάδια που δείχνουν ότι είστε κουρασμένοι, διαβάστε παρακάτω.

Δεν έχετε κοιμηθεί
Ο συνιστώμενος χρόνος ύπνου είναι 7 με 9 ώρες, οπότε αν έχετε μείνει ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, καλό θα ήταν να μην καθίσετε πίσω από το τιμόνι.

Οδηγείτε πολλές ώρες
Η κούραση κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά κατά τη διάρκεια των ταξιδίων. Προσοχή στις πολλές συνεχόμενες ώρες που οδηγείτε και φροντίστε να κάνετε αρκετά διαλείμματα.

Είστε γκρινιάρηδες
Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε κοιμηθεί αρκετά, αλλά το αν είστε ξεκούραστοι φαίνεται από το επίπεδο της διάθεσής σας. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είναι άυπνοι δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα γκρινιάζουν ή να αντιδρούν υπερβολικά.

Δεν θυμάστε τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής
Σε ποια έξοδο είστε κοντά; Έχετε περάσει την πλατεία; Η έλλειψη της βραχυπρόθεσμης μνήμης μπορεί να δείχνει μειωμένη αντίληψη σχετικά με το περιβάλλον και να είναι ένδειξη ότι είστε πολύ κουρασμένοι για να οδηγείτε.

Σας «φεύγει» το αυτοκίνητο
Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε σταθερά σε μία λωρίδα σαν να είστε μεθυσμένοι ή δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας στον δρόμο, τότε σίγουρα είστε κουρασμένοι.

Τι να κάνετε:
Το να μην οδηγείτε σε καθημερινή βάση είναι αδύνατο για πολλούς από εμάς, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μην βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση.

  • Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα.
  • Κάντε διαλείμματα.
  • Έχετε υπόψη σας ότι οι αντιπερισπασμοί δεν λειτουργούν.
  • Αν μπορείτε να το αποφύγετε, τότε μην οδηγήσετε.