«Μπάχαλο» με την φορολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Οργή για τον υπολογισμό της έκπτωσης επί των διδάκτρων των παιδιών τους ως εισόδημα.

 

Απίστευτο αλαλούμ και οργή στους περίπου 8.500 εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων της χώρας έχει προκαλέσει η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που χαρακτηρίζει φορολογητέο εισόδημα το ποσόν της έκπτωσης επί των διδάκτρων που τους προσφέρουν τα σχολεία στα οποία εργάζονται.

 

Εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά, δηλώνουν στις διευθύνσεις των σχολείων τους έτοιμοι να μετεγγράψουν σε δημόσια, τινάζοντας έτσι στον αέρα τόσο την ομαλή λειτουργία του σχολείου όπου υπηρετούν όσο και τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

 

Αν ξεσπάσει κύμα μετεγγραφών εκατοντάδων έως και χιλιάδων μαθητών από ιδιωτικά σχολεία προς δημόσια, ο Ανδρέας Λοβέρδος θα χρειαστεί και άλλους δημόσιους εκπαιδευτικούς τη στιγμή που δεν επαρκούν ούτε για τους τωρινούς μαθητές.

 

Το αλαλούμ που προκλήθηκε κατάφερε μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, να συσπειρώσει, έστω και προσωρινά, δύο σκληρά αντιμαχόμενες συνδικαλιστικές ομάδες, τον Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, οι οποίες ζητούν την άμεση απόσυρση της διάταξης.

 

Παράδειγμα:

 

Έστω ότι ιδιωτικός εκπαιδευτικός έχει εισόδημα 25.000 ευρώ. 
Με κλίμακα 22% αναλογεί ετήσιος φόρος 3.800 ευρώ και κάθε μήνα παρακρατείται από τον μισθό του ποσό 267 ευρώ.

 

Αν έχει ένα παιδί σε σχολείο με δίδακτρα 6.000 ευρώ, το ετήσιο εισόδημά του ανεβαίνει στα 31.000 ευρώ, η κλίμακα αυξάνεται στο 32% για το ποσό άνω των 25.000 ευρώ και αναλογεί φόρος 6.320 ευρώ με μηνιαία παρακράτηση 444,6 ευρώ. Επιπλέον χάνει οποιεσδήποτε επιδοτήσεις δικαιούνταν.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ