ΝΑΤΟ: Ενταξη των Σκοπίων μόνο με εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για την ονομασία

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, εξέφρασε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της χώρας,,Νίκολα Γκρούεφσκι, στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

 

Ο Γ.Γ. δήλωσε πως το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια και τόνισε ότι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, την εμπιστοσύνη στη λειτουργία του κράτους δικαίου και από την ελευθερία του Τύπου. Ο κ.Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι αξίες αυτές αποτελούν τον πυρήνα της έκφρασης του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως η Συμμαχία πιστεύει πως αυτές θα γίνουν σεβαστές από τη χώρα.

Σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που συνταράσσει τα Σκόπια, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε την ανάγκη διεξαγωγής μίας ανεξάρτητης και διεξοδικής έρευνας και επισήμανε ότι πρέπει να επιτραπεί στην αντιπολίτευση να λειτουργεί υπό ομαλές συνθήκες, ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να εμπεδώσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Ο κ.Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει πάγια επιλογή της χώρας και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πολιτική των “ανοιχτών θυρών” της Συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε, ακόμη, ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Όσον αφορά την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Συμμαχία συνεχίζει να στηρίζει τα Σκόπια στην πορεία της προς την πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, όπως είπε, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, παραμένει η ήδη υφιστάμενη προϋπόθεση από την Σύνοδο στο Βουκουρέστι, το 2008, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε πως θεμελιώδη αρχή του ΝΑΤΟ αποτελεί η συναίνεση και ότι για την ένταξη μίας χώρας στη Συμμαχία απαιτείται ομόφωνη απόφαση και από τις 28 χώρες-μέλη.