Νέα κόντρα για το ωράριο των φαρμακείων

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ωράριο των φαρμακείων. Οι συνοικιακοί φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για απώλεια 4.500 θέσεων εργασίας, ενώ οι “διευρυμένοι” αμφισβητούν το στοιχείο και καλούν τον κλάδο να μπει σε αναπτυξιακή λογική.

 

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Γιάννης Δαγρές ανέφερε χθες ότι χάθηκαν θέσεις εργασίας στα συνοικιακά φαρμακεία εξαιτίας του διευρυμένου ωραρίου. Ενα σημαντικό κομμάτι του τζίρου σε καλλυντικά, βιταμίνες και βρεφικά είδη (παραφάρμακα) μετανάστευσε στις πιο πλούσιες και εμπορικά προνομιούχες περιοχές, όπου λειτουργούν τα “διευρυμένα” φαρμακεία.

 

Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, την ώρα που τα συνοικιακά χάνουν τζίρο και θέσεις εργασίας, τα διευρυμένα φαρμακεία πραγματοποιούν ελάχιστες αληθινές προσλήψεις. Η κατάσταση αυτή -εξηγεί- έχει προκαλέσει μια ανισορροπία στο σύστημα, σε βάρος των μικρότερων φαρμακείων και των πολιτών.

 

Την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί κατά 30% τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής δείχνουν ότι 164 φαρμακεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, ενώ ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα ανέρχεται σε 350.

 

Απάντηση

Τα στοιχεία αντικρούει ο Γεράσιμος Βλάχος, το μέλος της προσωρινής διοίκησης του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ), το οποίο εκπροσωπεί τα “διευρυμένα” φαρμακεία. Τα προβλήματα του φαρμακευτικού κλάδου -εξηγεί- είναι πολύ πιο σοβαρά από τα όσα προκύπτουν με την επίκληση φανταστικών αριθμών. Στην πράξη τα προβλήματα πηγάζουν: Από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από 5,8 δισ. σε 2,2 δισ. ευρώ. Από τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Η μόνη διέξοδος του κλάδου από την κρίση είναι η λογική της ανάπτυξης και όχι του προστατευτισμού, τονίζει ο κ. Βλάχος.

 

Πηγή: Έθνος