Πληρώνονται με καθυστέρηση οι 2 στους 3 εργαζομένους

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που έχουν καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει πλέον στους πέντε μήνες. Την ίδια στιγμή μέσα σε μία διετία αυξήθηκε από το 17% στο 45% το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν κάτω από 751 ευρώ τον μήνα.

 

Υπολογίζεται πως δύο στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έχουν καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών

 

Μέσα σε αυτό το «τοπίο» ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έστειλε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

 

Στόχος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει σε δύο στάδια (εκτός αν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι σε άλλο πλαίσιο), ενώ το θέμα των τριετιών θα ρυθμίζεται με συλλογική σύμβαση (δηλαδή μόνο μετά από συμφωνία).

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής, οι μειώσεις στους μισθούς με τις 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κυμαίνονται από 10% έως 40%. Σε οκτώ στις δέκα περιπτώσεις που οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με ένωση προσώπων οι μισθοί υποχώρησαν στα 586 ευρώ.

 

Υπολογίζεται πως δύο στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έχουν καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση φτάνει ακόμα και τα δύο έτη. Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων αναμένεται να υπάρξει υπουργική απόφαση, ώστε να εφαρμοστεί διάταξη που κάνει υποχρεωτική την καταβολή των μισθών μέσω των τραπεζών.

 

Στο «μέτωπο» του κατώτατου μισθού οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:

 

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού για τους άνω των 25 ετών εργαζομένους από τα 586 στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους από τα 510 στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο.
  • Ξεπάγωμα των τριετιών – που με το ισχύον καθεστώς δεν μπορούν να αυξηθούν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Ωστόσο για να δοθούν οι τριετίες θα πρέπει να υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από 1ης Ιουλίου 2016.

 

Σε περίπτωση πάντως που υπάρξει διαφορετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό με νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση θα εφαρμοστεί.

 

Να σημειωθεί πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει και το επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο το επίδομα θα αυξηθεί κατά 11% και θα πάει στα 399 ευρώ.

 

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου, το 2015 τα έσοδα του ΙΚΑ από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξηθούν κατά 13,4 εκατομμύρια. Οι απώλειες του ΟΑΕΔ από την αναπροσαρμογή του επιδόματος θα είναι 24,4 εκατομμύρια, άρα προκύπτει δημοσιονομικό κενό 11 εκατομμυρίων. Ωστόσο η κατάσταση αντιστρέφεται το 2016, με τα έσοδα των Ταμείων να είναι 130,5 εκατομμύρια και τις απώλειες του ΟΑΕΔ 118,5 εκατομμύρια.

 

Πηγή: Έθνος