Νεάπολη-Συκιές: «Ανιστόρητες και εθνικά επικίνδυνες οι δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων…»

dimos-neapolis-sykeon

Ως «ανιστόρητες, εθνικά επικίνδυνες και προκλητικές» καταγγέλλονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών οι απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ζητώντας ταυτόχρονα από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση.

Στην καταγγελία αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε με την έγκριση και έκδοση ψηφίσματος, το οποίο πρότειναν οι τέσσερις ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής (Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης, Σύλλογος Ποντίων Πεύκων Θεσσαλονίκης «Παρχάρ», Ποντιακή Εστία Νεάπολης). Αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του οργάνου, στην οποία παραβρέθηκαν και συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τεσσάρων συλλόγων, ενώ καταψηφίστηκε από τους συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Αυ.Ρ.Α. και ΛΑ.ΣΥ., με τη δεύτερη, ωστόσο, να καταδικάζει τις δηλώσεις του υπουργού.

«Ο κ. Νίκος Φίλης, σε ανύποπτο χρόνο και παντελώς άκαιρα επανέφερε στην επικαιρότητα ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα με τις ανιστόρητες και πολιτικά ελεγχόμενες δηλώσεις του, όπως είναι η Γενοκτονία των Ποντίων. Με τον πλέον προκλητικό τρόπο, ξεχνώντας ότι είναι υπουργός, και μάλιστα Παιδείας, επανέλαβε τις ανιστόρητες απόψεις του που αμφισβητούν το ιστορικά, επιστημονικά και πολιτικά τεκμηριωμένο γεγονός της Γενοκτονίας», αναφέρεται στο ψήφισμα, τονίζοντας ότι «κάποιοι υπουργοί ή δεν έχουν διαισθανθεί την κρισιμότητα των καιρών, ή δεν έχουν αντιληφθεί το αντικείμενο που έχουν αναλάβει να υπηρετήσουν, ή βρίσκονται στη ρότα μιας άλλης και κατά περίσταση αποστολής».

Όπως υπογραμμίζεται, «ο κ.Φίλης όφειλε να γνωρίζει ότι ως μέλος μιας κυβέρνησης και ως υπουργός η κάθε ‘‘αιρετική’’ δημόσια δήλωση και τοποθέτησή του παράγει πολιτικά και εθνικά αποτελέσματα που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα» και πως «όφειλε να γνωρίζει ότι η επιστημονικίζουσα άποψή του προσβάλλει τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της θηριωδίας της εποχής, προσβάλλει και απαξιώνει τους αγώνες για την ιστορική δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, ακυρώνει τους αγώνες της σύγχρονης συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας για τη διεθνή αναγνώρισή της».

Το ψήφισμα

Αναλυτικά το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών αναφέρει τα εξής:

«Σε μια κρίσιμη περίοδο, που η χώρα μας καλείται να δίνει καθημερινά σκληρές μάχες σε όλα τα επίπεδα -οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά- για την αντιμετώπιση των συνθηκών της σκληρής οικονομικής κρίσης, και με το σύνολο του ελληνισμού να αγωνιά για τις εξελίξεις, φαίνεται ότι κάποιοι υπουργοί ή δεν έχουν διαισθανθεί την κρισιμότητα των καιρών, ή δεν έχουν αντιληφθεί το αντικείμενο που έχουν αναλάβει να υπηρετήσουν, ή βρίσκονται στη ρότα μιας άλλης και κατά περίσταση αποστολής.

»Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός που ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης, σε ανύποπτο χρόνο και παντελώς άκαιρα επανέφερε στην επικαιρότητα ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα με τις ανιστόρητες και πολιτικά ελεγχόμενες δηλώσεις του, όπως είναι η Γενοκτονία των Ποντίων. Με τον πλέον προκλητικό τρόπο, ξεχνώντας ότι είναι υπουργός, και μάλιστα Παιδείας, επανέλαβε τις ανιστόρητες απόψεις του που αμφισβητούν το ιστορικά, επιστημονικά και πολιτικά τεκμηριωμένο γεγονός της Γενοκτονίας.

»Το εάν συνετελέσθη ή όχι η Γενοκτονία των Ποντίων από τις ορδές των Νεοτούρκων αποφάνθηκε η εξειδικευμένη επιστημονική κοινότητα, αποφάνθηκε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποφάνθηκαν κυβερνήσεις κρατών, αποφάνθηκαν οι ιστορικοί. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη, και κάθε απόπειρα αμφισβήτησής της μόνο ερωτηματικά προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητα διατύπωσης αντίθετης άποψης, πολύ περισσότερο όταν αυτή η αντίθετη άποψη στερείται παντελώς επιστημονικών στοιχείων και είναι προϊόν μιας επιστημονικοφανούς και θολογενούς προσέγγισης. Και οι προβληματισμοί είναι εντονότεροι όταν ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας φέρει ακέραια την ευθύνη αφαίρεσης από τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη της Γ΄ Λυκείου του κεφαλαίου της Γενοκτονίας των Ποντίων, για το οποίο πλέον ουδεμία αναφορά γίνεται στα επίσημα ιστορικά εγχειρίδια.       

»Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών και οι ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής, διερμηνεύοντας κι εκφράζοντας τα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης των εκατομμυρίων ανά τη γη Ποντίων, αλλά και όλων ανά την υφήλιο Ελλήνων, καταδικάζουμε κάθε τέτοιου είδους τοποθετήσεις και τονίζουμε ότι:

  • Εφόσον ο κ.Φίλης έχει αντίθετη άποψη επί του θέματος, όπως έχει το δικαίωμα κάθε απλός πολίτης, όσο βρίσκεται στη θέση του υπουργού όφειλε να τη διατηρεί στο δικό του προσωπικό επιστημονικίζον συγγραφικό του αρχείο και να μην τη διατυπώνει δημοσίως. Όφειλε να γνωρίζει ότι ως μέλος μιας κυβέρνησης και ως υπουργός η κάθε ‘‘αιρετική’’ δημόσια δήλωση και τοποθέτησή του παράγει πολιτικά και εθνικά αποτελέσματα που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα. Απόδειξη η άμεση ‘‘αξιοποίηση’’ των δηλώσεών του από τα τουρκικά ΜΜΕ σήμερα, και σίγουρα από την επίσημη τουρκική πολιτική αύριο,
  • Όφειλε να γνωρίζει ότι η επιστημονικίζουσα άποψή του προσβάλλει τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της θηριωδίας της εποχής, προσβάλλει και απαξιώνει τους αγώνες για την ιστορική δικαίωση των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, ακυρώνει τους αγώνες της σύγχρονης συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας για τη διεθνή αναγνώρισή της,
  • Εφόσον ο κ.Φίλης θέλει να εκφράζει δημοσίως ανιστόρητες και αντεθνικές απόψεις, οφείλει να παραιτηθεί άμεσα από το υπεύθυνο υπουργικό αξίωμα, έτσι ώστε οι ανεύθυνες επιλογές του να μη δεσμεύουν μια χώρα, ένα έθνος, ένα λαό. Και εφόσον κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί έως σήμερα, όφειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας να τον είχε ήδη αποπέμψει, και να μην είχε αρκεστεί η κυβέρνηση σε μια άνευρη ανακοίνωση περί ‘‘προσωπικών απόψεων’’.

»Κατόπιν όλων των παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών και οι ποντιακοί σύλλογοι της περιοχής:

  • Απαιτούμε και καλούμε τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη να ζητήσει συγγνώμη για τη θλιβερή δημόσια τοποθέτησή του,
  • Απαιτούμε και καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει άμεσα τον κ.Φίλη από το υπουργείο όσο αυτός αρνείται να το πράξει μόνος του, και να παραμείνει εκτός κυβέρνησης διευκολύνοντάς τον στην ελεύθερη έκφραση των επικίνδυνων για την ιστορία του έθνους απόψεών του. Όσο δεν τολμά να το πράξει, είναι ωσάν να αποδέχεται και ο ίδιος τέτοιου είδους απόψεων, ωσάν να τις καθιστά κεκαλυμμένα και θέση της κυβέρνησης και να ομολογεί δια της σιωπής και της αδράνειας την εξυπηρέτησή της από τέτοιου είδους απρόκλητες πλην όμως προκλητικές και εθνικά επικίνδυνες παρεμβάσεις υπουργών.

»Τέλος, με αφορμή την απαράδεκτη επίθεση στον βουλευτή της Ν.Δ. κ.Γιώργο Κουμουτσάκο, την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα, οι ποντιακοί σύλλογοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα ακραία στοιχεία (Χρυσή Αυγή), και ούτε εκχωρούν σε ακραία φασίζοντα στοιχεία την υπηρέτηση των σκοπών του αγώνα που δίνει ο Ποντιακός Ελληνισμός για την ιστορική δικαίωση των προγόνων μας για τα δεινά που υπέστησαν».