Εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τις Οινούσσες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε νέες προκλήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο προχώρησε σήμερα η Τουρκία, με σωρεία υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, εισήλθαν στις 11:32 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις:

  • στις 11:33, πάνω από τις Οινούσσες, στα 22.000 πόδια
  • στις 11:41, πάνω από την Παναγιά, στα 26.000 πόδια
  • στις 11:46, πάνω από την Παναγιά, στα 26.000 πόδια
  • στις 11:50, πάνω από την Παναγιά,  στα 25.500 πόδια
  • στις 11:53 πάνω από την Παναγιά, στα 26.000 πόδια
  • στις 12:19 πάνω από τις Οινούσσες, στα 34.000 πόδια.

Μάλιστα στην πρώτη υπερπτηση στις 11:33 πάνω από τις Οινούσσες υπήρξε και εμπλοκή με ζεύγος Μ-2000 της πολεμικής αεροπορίας.

Τα τουρκικά μαχητικά εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 12:20 βόρεια της Χίου.

Τα δύο αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τουρκικών υπερπτήσεων και εμπλοκών, παρά το γεγονός ότι από σήμερα τα ξημερώματα, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ διετάχθη η ανάπτυξη των Μέσων Αεράμυνας της Χίου, ως μήνυμα προς την Τουρκία.

Νωρίτερα, εκτεταμένες ασκήσεις σε όλη την έκταση της βόρειας μεθορίου της Ελλάδας (με Αλβανία, πΓΔΜ και Βουλγαρία), αλλά και στην περιοχή της Χίου και των Οινουσσών, πραγματοποιούσαν από νωρίς το πρωί δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η διαταγή ήρθε στις 6 το πρωί από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος είναι ήδη στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς (στο Χαμηλό) προκειμένου να εποπτεύσει τις ασκήσεις που διεξάγονται στην περιοχή, ενώ αργότερα είναι πιθανό να μεταβεί και στη Χίο.

Έχουν αναπτυχθεί πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού τα οποία μεταφέρουν στρατιώτες στις περιοχές των ασκήσεων. Πηγές του ΓΕΣ τόνιζαν ότι η άσκηση που διατάχθηκε, έχει ως σκοπό την επίδειξη και προβολή ισχύος στα βόρεια σύνορα. Αναλόγως, από νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή σε όλα τα μέσα Αεράμυνας του Στρατού Ξηράς στη Χίο να μετακινηθούν από τις μονάδες προς τους χώρους διασποράς ανά το νησί. Τονίζεται ότι τα οπλικά συστήματα τύπου OSA AK και Asrad Hellas που βρίσκονται στη Χίο, καλύπτουν ένα χώρο πολύ μεγαλύτερο από το ίδιο το νησί, ως εκ τούτου καλύπτουν και τις Οινούσσες.

Παράλληλα, αναπτύσσονται και οι επικοινωνίες με την Πολεμική Αεροπορία, γεγονός που σημαίνει ότι η κινητοποίηση στη Χίο, βρίσκεται στην πρώτη ημέρα της εξέλιξής της και είναι πιθανόν να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Πηγές του ΓΕΣ τόνιζαν, πάντως, ότι πέρα από αυτή την κινητοποίηση, οι μετακινήσεις του προσωπικού (μόνιμου και στρατεύσιμου) δεν έχουν υποστεί κάποιον περιορισμό, εν ολίγοις δεν έχουν διακοπεί οι άδειες.

Προφανής σκοπός της ανάπτυξης των δυνάμεων Αεράμυνας στη Χίο είναι να δοθεί ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, τα πολεμικά αεροσκάφη της οποίας ενεπλάκησαν τις προηγούμενες ημέρες επανειλημμένως πάνω από τις Οινούσσες.

 

Μαρτυρίες από την Ειδομένη

“Πέταξαν χαμηλά πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό (σ. σ πέριξ του οποίου έχει στηθεί ο καταυλισμός) αλλά και το χωριό προκαλώντας ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους τους οποίους είχαμε ενημερώσει σχετικά, ενω εκαναν την εμφανισή τους και ερπυστριοφόρα οχήματα και στρατιωτικά φορτηγά ”, είπε στην Εφημερίδα Καθημερινή η κοινοτάρχης της Ειδομένης κ. Ξανθή Σουπλή.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη, δυο F16 και δυο Φαντομ, πέταξαν σε σχηματισμό μάχης και επιχείρησαν βύθιση πάνω από την Ειδομένη, ενώ πρόσθεσε πως στον ουρανό έκαναν την εμφάνισή τους πετώντας και αυτά χαμηλά, δυο ελικόπτερα Σινουκ, δυο Απάτσι και ένα Χιουϊ.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για έκτακτη και ως εκ τούτου αιφνίδια, “άσκηση ετοιμότητας”, που διεξάγεται ταυτόχρονα, στα νησιά και άλλες περιοχές των συνόρων. “Στοχος είναι να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των κάτοικων της μεθορίου και να εκπέμψει μηνύματα ισχύος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία πριν λίγες μέρες στρατιωτικό ελικόπτερο προερχόμενο από την ΠΓΔΜ πέταξε πάνω από το χωριό Λιθωτό στην περιοχή των Μουριών Κιλκίς παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο.