Επήλθε ο θάνατος των υποσχέσεων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση, διά των υπουργών αλλά και των βουλευτών της, μας πιστοποιεί ότι τα συνθήματα του τύπου «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «θα σκίσουμε το μνημόνιο» και διάφορα άλλα τέτοια φούμαρα που μας πούλησαν, όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα, αλλά έχουν παραδώσει τα πάντα στους δανειστές. Γιατί, έτσι κι αλλιώς, όπως μάθαμε το 2012, από απάντηση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, σε ερώτηση του τότε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, η Ελλάδα, με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, παρέδωσε τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στους δανειστές.

Γιατί επίσης, όπως δήλωσε σήμερα στο radio1d.gr ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, προεκλογικά από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ειπώθηκαν υπερβολές. Γιατί επίσης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε παρέμβασή του στη Βουλή, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να καταθέσει νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. «Η διαπραγμάτευση βαίνει καλώς. Έχουμε σημαντική προσέγγιση στα περισσότερα θέματα. Δεν είμαστε σε θέση να καταθέσουμε νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια, όπως θα κάνουμε την επόμενη εβδομάδα για φορολογικό και ασφαλιστικό», υπογράμμισε στη Βουλή ο κ.Κατρούγκαλος.

Καλό θα ήταν να μας πουν ο κ.Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση τι στην πραγματικότητα είναι σε θέση να κάνουν αντί να μειώνουν τις συντάξεις, να αυξάνουν τη φορολογία και να μειώνουν τον αριθμό της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα κόκκινα δάνεια.

Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε να καταθέσουν νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια όταν οι δανειστές δεν τους αφήνουν; Γιατί όλα τα άλλα που λένε, δηλαδή ότι θα καταθέσουν νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, είναι απλά και μόνον πυροτεχνήματα για ευρεία κατανάλωση, και για να δείξει σε όλους εμάς η κυβέρνηση ότι δήθεν αντιδρά σε αυτά που της ζητούν οι δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Γι αυτό όλοι λένε ότι πρόκειται για ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί. Η κυβέρνηση θέλει να πιστέψουμε ότι αντιδρά στις απαιτήσεις των δανειστών, ο πρωθυπουργός ξεκινάει τα ταξίδια από δω κι από κει για να καταγγείλει τη στάση των δανειστών και να βρει υποστήριξη, και στο τέλος, θα επιστρέψει για να υπογράψει τα πάντα, και μάλιστα και με υποχωρήσεις.

Γιατί δεν είναι τίποτα άλλο από καθαρή υποχώρηση η στάση της κυβέρνησης για τη προστασία των κόκκινων δανείων , καθώς δέχεται μείωση του ορίου προστασίας στα σπίτια με αντικειμενική αξία ως 160.000 ευρώ, ενώ στην αρχή ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από σπίτια αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ. Κανείς δεν πιστεύει πλέον τη κυβέρνηση των υποχωρήσεων, της μείωσης των συντάξεων και της αύξησης της φορολογίας σε σειρά προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Κι επίσης κανείς δεν πιστεύει τα υπόλοιπα κόμματα και τις κορώνες που εκσφενδονίζουν στη Βουλή κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί, όπως δηλώνουν διά των βουλευτών τους, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την υπάρχουσα κυβέρνηση, με δικαιολογία τη διάσωση της χώρας, στο πλαίσιο κάποια κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Μπορεί να ζητούν εκλογές, μπορεί να ασκούν σκληρή κριτική στη κυβέρνηση, μπορεί να την κατηγορούν για όλα τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που φέρνει στη ζωή μας, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα δεν σηκώνει άλλες εκλογές.

Οπότε είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, ακριβώς όπως ζητούν οι δανειστές, και τότε τα μέτρα, όχι μόνο θα περνούν από τη Βουλή, αλλά θα περνούν και με ευρεία πλειοψηφία.

Και τότε είναι που θα έρθουν πολύ χειρότερες μέρες για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. Τότε είναι που θα δούμε και νέα μείωση στην αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται – αν προστατεύεται βέβαια – από τους πλειστηριασμούς και την πώλησή τους στα distress funds. Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι δανειστές ζητούν άμεση πώληση όλων των κόκκινων δανείων στα distress funds και καμία απολύτως προστασία για καμία κατηγορία δανειοληπτών, όσο χαμηλό κι αν είναι το εισόδημά τους.

Οπότε, θα επέλθει το τέλος όλων των υποσχέσεων. Όχι μόνο οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων, που τώρα δήθεν ασκούν κριτική στη κυβέρνηση και προτείνουν άλλες λύσεις. Θα συνεργαστούν και θα βρίσκονται στη πλήρη υπηρεσία των δανειστών, και θα δέχονται, θα συμφωνούν και θα υπογράφουν όλα όσα τους βάζουν μπροστά τους οι δανειστές.