Ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει δράσεις για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες

Σειρά δράσεων για ιδρύματα και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προγραμματίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των πρωτοβουλιών είναι το χριστουγεννιάτικο γεύμα, διανομή τροφίμων, συλλογή αγαθών πρώτης ανάγκης, αλλά και συγκέντρωση παιχνιδιών.

 

«Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα είναι πιο ζοφερά στην κοινωνία, καθώς έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά ανεργίας. Οι άνθρωποι που έρχονται στις κοινωνικές υπηρεσίες θέλουν πρωτίστως δουλειά. Είναι αναγκαίο και για τη ψυχική τους ισορροπία. Νιώθουν άσχημα όταν έρχονται να ζητήσουν βοήθεια», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.        

 

Οι δράσεις ξεκινούν απόψε στις εννέα το βράδυ στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με μουσική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Β.Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο, του ορφανοτροφείου θηλέων “Η Μέλισσα” και του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο.

 

Το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αριστοτέλους παιχνίδια και ρούχα, για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλοι μαζί για το παιδί».

 

Την ίδια μέρα, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, θα συγκεντρώνονται τρόφιμα για την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων που στηρίζουν άπορες οικογένειες, σε εκδήλωση με τον τίτλο «Νοιάζομαι – Μοιράζομαι».

 

Την Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, θα μοιραστούν 700 πακέτα τροφίμων σε άπορες οικογένειες όλων των δημοτικών κοινοτήτων, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων θα παρατεθεί το μεσημέρι γεύμα στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ σε 700 άτομα εξυπηρετούμενα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στοιχεία των Δομών Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Το υπνωτήριο αστέγων, το κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, το κοινωνικό παντοπωλείο, το συσσίτιο και ο λαχανόκηπος είναι ορισμένες από τις δράσεις που “τρέχει” ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κ.Γούλα, το υπνωτήριο αστέγων από το 2013 έως και σήμερα έχει φιλοξενήσει συνολικά 600 άτομα. Η συγκεκριμένη δομή είναι σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ -συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχιας.

 

Στο κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων (δομή σε συνεργασία με την PRAKSIS- επίσης συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας) έχουν εξυπηρετηθεί 550 άτομα, ενώ 50 είναι οι δικαιούχοι στο λαχανόκηπο.

 

Συνολικά 45 αιτήματα γυναικών, συμβουλευτική ή και διαμονή, έχουν εξυπηρετηθεί στο ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, 400 οικογένειες έχουν πρόσβαση ετησίας στο κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ καθημερινά άλλα 700 άτομα έχουν ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια.