O κόφτης και η «αυτόματη» αισιοδοξία

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Από την ώρα που τέθηκε προς συζήτηση η έννοια του αυτόματου κόφτη, αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν επιδοθεί στην προσπάθεια να εμφυσήσουν, διά των μέσων ενημέρωσης, στο κοινό το αίσθημα της αισιοδοξίας.

Γιατί ο κόφτης θα εφαρμόζεται αυτόματα όποτε θα υπάρχει παραβίαση των δημοσιονομικών πλαισίων που συμφώνησε η Ελληνική Δημοκρατία με τους εταίρους και ύστερους πιστωτές.

Αν πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους του τρίτου μνημονίου, δεν θα χρειαστεί κανένας κόφτης. Είναι το μήνυμα των κυβερνητικών και καλούν τα μέσα ενημέρωσης να βοηθήσουν στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας.

Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά στην εκφορά του λόγου ή στη δομή της σκέψης του και ορισμένοι ακούγονται σαν να πανηγυρίζουν. Αυτή η υπερβολή προσελκύει τους φανατικούς μεταξύ των πολιτών.

Κυρίως όσους η ανοησία τούς απαγορεύει να αντιλαμβάνονται ότι είναι δυνατό να υπάρχουν, χωρίς να χρειάζονται καταδίκη και «θάνατο», διαφορετικές από τις δικές τους απόψεις.

Όταν τα στελέχη της αντιπολίτευσης ή κάποιοι αναλυτές ερωτούν γύρω από τη σκληρότητα του κόφτη, οι κυβερνητικοί εξεγείρονται.

Ρωτούν: «Δηλαδή εύχεστε να αποτύχει η κυβέρνηση, αντί να βοηθήσετε να επιτύχει στο μνημόνιο που όλοι σχεδόν ψηφίσαμε το καλοκαίρι;».

Οι πολίτες, ωστόσο, δεν βιώνουν το πλήθος των δυσκολιών στην καθημερινότητά τους επειδή η αντιπολίτευση δεν βοηθά το κυβερνητικό έργο. Απλά το θεωρούν λίγο.

Αν και γνωρίζουν ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν χαμηλώσει τους ρυθμούς τους, γιατί έχουν μειωθεί κατά πολύ οι δαπάνες που γίνονται για τη λειτουργία τους.

Tα μέσα… εντυπωσιακής ενημέρωσης αποδείχθηκαν αρκετά ευαίσθητα. Αντιλήφθηκαν ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανεβαίνει στα μάτια των πιστωτών.

Αφού δείχνει ικανή να περάσει πολυνομοσχέδιο που αν το τολμούσαν προηγούμενες κυβερνήσεις θα «καιγόταν» το κέντρο της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά των δημοφιλών τηλεπαρουσιαστών εξαφανίστηκε η αντιμετώπιση των κυβερνητικών παραγόντων ως «περαστικών».

Φροντίζουν με επιμέλεια να διατηρείται η υπεροχή στο χρόνο των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο, είναι ο χρόνος παραμονής στα μνημόνια που κάνει τους πολίτες σκεπτικούς αναφορικά με τη δυνατότητα επιτυχίας των στόχων του τρίτου μνημονίου, που ανέλαβε να εκτελέσει η αριστερή κυβέρνηση.

Η συζήτηση για εκλογές εξαφανίστηκε, οι πολίτες περιμένουν υπομονετικά την έλευση μέτρων με την αρνητική προκατάληψη που τους φόρτωσαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια και όχι η στάση του Τύπου έναντι της κυβέρνησης.

Όποιος διαβάσει την τροπολογία για τον κόφτη, καταλαβαίνει, από τις λεπτομέρειες που περιγράφει, ότι αυτό το μέτρο κατασκευάστηκε με στόχο να τεθεί σε απρόσκοπτη λειτουργία αυτομάτως.

Αν κάθε Μάιο η έκθεση του ΥΠΟΙΚ εμφανίζει αποκλίσεις από τους στόχους του τρίτου μνημονίου, θα έρχονται περικοπές στις κρατικές δαπάνες χωρίς τη μεσολάβηση διαπραγμάτευσης.

Αισιοδοξία ναι, μετά του χρόνου τον Μάιο.

Πηγή: Ναυτεμπορική