Ο Τραμπ χαρακτήρισε «σπουδαία γυναίκα» την Ελισάβετ και εκείνη φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τις πολιτικές του

Δείπνο προς τιμήν του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία, παρέθεσε χθες στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η βασίλισσα Ελισάβετ.

Οι κοινές αξίες και τα συμφέροντα της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσουν να ενώνουν τις δύο χώρες, δήλωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την προσφώνησή της στο επίσημο δείπνο. Η 93χρονη Ελισάβετ έκανε μια πρόποση για τον Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια και μίλησε εν συντομία για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον, είμαι αισιόδοξη ότι οι κοινές αξίες μας και τα κοινά συμφέροντά μας θα συνεχίσουν να μας ενώνουν», είπε. «Απόψε γιορτάζουμε μια συμμαχία που βοήθησε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία και των δύο λαών μας επί δεκαετίες και η οποία πιστεύω ότι θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμη», πρόσθεσε.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο, φρόντισε να κρατήσει και αποστάσεις από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. «Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις στον 21ο αιώνα. Η επέτειος της D Day υπενθυμίζει σε όλες τις χώρες μας τι έχουμε επιτύχει από κοινού. Μετά τις κοινές θυσίες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με άλλους συμμάχους για να δημιουργήσουν διεθνή θεσμικά όργανα, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ η φρίκη του παρελθόντος. Καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει, θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί για τον τελικό στόχο αυτών των δομών: ότι τα έθνη συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν την ειρήνη που έχει κερδηθεί σκληρά ».

Στην αντιφώνησή του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπλεξε το εγκώμιο της βασίλισσας και μίλησε για τη συμβολή της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτή η νεαρή μηχανικός ήταν η μελλοντική βασίλισσα, μια σπουδαία, σπουδαία γυναίκα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών μας σφραγίστηκε δια παντός σε αυτή τη μεγάλη σταυροφορία», πρόσθεσε. «Καθώς τιμούμε την κοινή νίκη και την κληρονομιά μας, επαναβεβαιώνουμε τις κοινές αξίες που θα μας ενώνουν στο μέλλον: ελευθερία, εθνική κυριαρχία, αυτοδιάθεση, κράτος δικαίου και αναφορά στα δικαιώματα που δόθηκαν σε εμάς από τον παντοδύναμο Θεό», κατέληξε.

Η γκάφα του Τραμπ
Νωρίτερα, κατά την ξενάγηση του πρώτου ζευγαριού των ΗΠΑ από τη βασίλισσα Ελισάβετ σε αίθουσα του Μπάκιγχαμ, στην οποία εκτίθενται δώρα που της έχουν κάνει ηγέτες, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε σε γκάφα, καθώς δεν αναγνώρισε ένα δώρο που της είχε κάνει!

Οταν έφτασαν μπροστά από το εν λόγω γλυπτό, η βασίλισσα τον ρώτησε αν το αναγνωρίζει. «Οχι», απάντησε ο Τραμπ και σε εκείνο το σημείο παρενέβη η σύζυγός του, για να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση. «Νομίζω ότι εμείς το δώσαμε αυτό στη βασίλισσα», είπε η Μελάνια Τραμπ, κάνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και την Ελισάβετ να γελάσουν.

Η… ιδιαίτερη υποδοχή των Βρετανών στον Ντόναλντ Τραμπ
Με έναν πρωτότυπο τρόπο αποφάσισε να υποδεχτεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη χώρα του, ένας 18χρονος Βρετανός φοιτητής. Ο λόγος για τον Όλι Νανκέροου, ο οποίος έχει χαράξει ένα τεράστιο ανδρικό μόριο στον κήπο ενός σπιτιού.

Με αυτόν τον τρόπο, ο νεαρός θέλησσε να καταγγείλει τις απόψεις του Τραμπ για την κλιματική αλλαγή, την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και την επίμονη άρνησή του να λάβει μέτρα για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/o-tramp-eplexe-egkomio-tis-basilissas-elisabet