Οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο με την απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία

Οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας 17 λεπτών που δείχνει την παράδοση του αμερικανού λοχία Μπόου Μπέργκνταλ στον αμερικανικό στρατό κοντά στην αφγανική μεθόριο με το Πακιστάν στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής με πέντε μαχητές που κρατούνταν στη φυλακή, η οποία βρίσκεται στη βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Το βίντεο δείχνει τον Μπέργκνταλ, φρεσκοξυρισμένο, με ξυρισμένο το κεφάλι και ντυμένο με λευκή κελεμπία, να περιμένει καθισμένος μέσα σε ένα λευκό ημιφορτηγό, ενώ έξω από το αυτοκίνητο μαχητές Ταλιμπάν σκύβουν να του μιλήσουν.

Ο Μπέργκνταλ ανοιγοκλείνει τα μάτια του σαν να ενοχλείται από το δυνατό φως συγκατανεύοντας την ώρα που εκείνοι μιλούν.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στο οπτικό υλικό ένοπλοι άνδρες φαίνονται να περιπολούν σε λοφίσκους γύρω από μία κοιλάδα, ενώ ελικόπτερα τύπου Blackhawk κατευθύνονται προς το σημείο όπου θα γίνει η ανταλλαγή.

Η φωνή που σπικάρει πάνω από το βίντεο περιγράφει: «Τους είπαμε ότι υπάρχουν 18 ένοπλοι μαχητές και οι Αμερικανοί είπαν ότι είναι εντάξει».

Ένα από τα ελικόπτερα προσγειώνεται σηκώνοντας ένα σύννεφο σκόνης κι ο Μπέργκνταλ οδηγείται προς την πλευρά των Αμερικανών από δύο άνδρες–ο ένας κρατώντας τον από το χέρι και ο άλλος κουνώντας ένα λευκό πανί δεμμένο σε ένα ξύλινο ραβδί.

Οι περισσότεροι από τους Ταλιμπάν έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα με μαντίλια, ενώ ο Μπέργκνταλ το δικό του το έχει ριγμένο στους ώμους του.

Τρεις άνδρες τούς χαιρετούν με χειραψία και λίγα δευρόλεπτα μετά, και μετά από σύντομη σωματική έρευνα, πιάνοντας τον Μπέργκνταλ από τον ώμο τον οδηγούν προς το ελικόπτερο, το οποίο απογειώνεται και στο βίντεο εμφανίζεται στα Αγγλικά το μήνυμα: «Μην επιστρέψεις στο Αφγανιστάν».

Ύστερα από πέντε χρόνια κράτησής του από Ταλιμπάν, ο Μπέργκνταλ αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή του με πέντε Ταλιμπάν. Ο 28χρονος νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Γερμανίας όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις για την σωματική και ψυχική του υγεία.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από σειρά ετών με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ.

Η υπόθεση όμως του Μπέργκνταλ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με ορισμένους στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί του να τον κατηγορούν πως λιποτάκτησε.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί και διάφορες οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ομπάμα πως με την απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών στρατιωτικών και πολιτών σε εμπόλεμες ζώνες- αφού θα μπορούσαν να πέσουν θύματα απαγωγής από πρόσωπα που θα προσπαθούσαν να τους ανταλλάξουν με φυλακισμένους στις ΗΠΑ.

 

Στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν θα αγνοήσει ενδεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα εκ μέρους του Μπέργκνταλ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.