Ολάντ: Θα αποφασίσω χωρίς να λογαριάσω πιέσεις για την παράδοση των Μιστράλ στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θα λάβει την απόφασή του όσον αφορά την παράδοση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία –η οποία έχει αναβληθεί μέχρι την επίλυση της ουκρανικής κρίσης– αγνοώντας τις πιέσεις που θα δεχτεί.

 

“Θα λάβω την απόφασή μου χωρίς να λάβω υπόψη μου τις πιέσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται, αναλογιζόμενος μόνο δύο κριτήρια: τα συμφέροντα της Γαλλίας και την άποψη που έχω για την κατάσταση”, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου της G20 στην Αυστραλία.

 

“Δεν υπάρχει πίεση χρόνου”, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία “προς το παρόν είναι εντός των όρων” που έχουν συμφωνηθεί από το συμβόλαιο με τη Ρωσία και έτσι “δεν τίθεται επομένως ζήτημα σήμερα για αποζημίωση” προς τη Μόσχα.

 

Ο Ολάντ διευκρίνισε ότι το θέμα των Μιστράλ δεν θίχτηκε καθόλου στη σύνοδο, από κανέναν ηγέτη της G20, ούτε καν από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το Σάββατο.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε επίσης να ανοίξει νέο μέτωπο με τον προκάτοχό του, τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι η Γαλλία πρέπει “να τηρήσει τον λόγο της” και να παραδώσει τα Μιστράλ στη Ρωσία.

 

Τα πολεμικά πλοία Μιστράλ, η συμφωνία για την πώληση των οποίων υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2011 επί προεδρίας του Σαρκοζί, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας διπλωματικο-στρατιωτικής κρίσης αφότου ο Ολάντ αποφάσισε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, να συνδέσει την παράδοσή τους στη Μόσχα με την πολιτική επίλυση του ουκρανικού ζητήματος. Έχει μάλιστα επαναλάβει πολλές φορές ότι θα πρέπει “να τηρηθεί πλήρως” η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ώστε να προχωρήσει η Γαλλία στην παράδοση του πρώτου πλοίου, του Vladivostok, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.