Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία του Β. Παπαγεωργόπουλου

Ολοκλήρωσε τη μαραθώνια απολογία του ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «εάν στην άλλη ζωή ξαναγίνω δήμαρχος, θα εγκατασταθώ στο ταμείο, θα κάνω επίβλεψη».

Μιλώντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης από το δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε «βλακώδη» τον τρόπο με τον οποίο υπεξαιρούσε ο πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης.

«Θα μπορούσε να είχε αποκαλυφθεί από το πρώτο 24ωρο» επεσήμανε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας ευθύνες για αμέλεια σε υπαλλήλους της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων που «δεν ζητούσαν τα χρήματα τα οποία έχαναν», όπως επίσης σε υπαλλήλους της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου.

Ωστόσο, σιώπησε όταν ρωτήθηκε σχετικά από το δικαστήριο για τις δικές του ευθύνες. Επεσήμανε, όμως, σε άλλο σημείο, ότι είναι άδικο να αναζητούνται ευθύνες από τον δήμαρχο. «Εάν για παράδειγμα ένας εφοριακός υπεξαιρεί είναι άδικο να αναζητούνται ευθύνες από τον υπουργό Οικονομικών ή τον πρωθυπουργό» ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Λεμούσια, ο καταδικασθείς σε ισόβια από το πρωτόδικο δικαστήριο τέως δήμαρχος τις περιέγραψε ως «άριστες», ενώ στηρίζοντας το άλλοτε «δεξί του χέρι», τόνισε ότι η εργατικότητα, η εντιμότητα και η αποτελεσματικότητά του, ήταν εκείνα τα στοιχεία που τον έκαναν να τον επιλέξει ως στενό του συνεργάτη.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας δεν αναμείχθηκε στην οικονομική διαχείριση του δήμου, διαψεύδοντας παράλληλα ότι διερράγησαν οι σχέσεις τους, με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε σε βάρος του Μ. Λεμούσια για την υπόθεση της δωρεάς οικοπέδων και για διορισμούς στο δήμο.
«Βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεχθήκαμε έντονη κριτική και κατηγορηθήκαμε για αναληθή πράματα» είπε, προσθέτοντας ότι έκρινε ως επαρκείς τις εξηγήσεις που του έδωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου -που στηρίχθηκε σε υποθετικό σενάριο- ο Μ. Λεμούσιας να ήταν στον «κόλπο» και να τον «εκβίαζε», ο τέως δήμαρχος σημείωσε ότι εάν υπέπιπτε κάτι τέτοιο στην αντίληψή του «θα τον είχα αποκηρύξει αμέσως και θα τον είχα στείλει στην ελληνική δικαιοσύνη». «Αλλά είχα γνωρίσει -συνέχισε- έναν εντιμότατο άνθρωπο».

 

Επιτέθηκε εναντίον του Π. Σαξώνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως αναξιόπιστο, επισημαίνοντας ότι λειτούργησε καθ’ υπαγόρευση, ακολουθώντας μία τακτική που θα του επέφερε κάποιο ελαφρυντικό.

Για την εμπλοκή των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος απάντησε: «Δεν μπορώ να πάρω κανέναν στον λαιμό. Επέδειξαν φοβερή αμέλεια, αλλά δεν μπορώ να πω ότι υπεξαιρούσαν αφού δεν αυξήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Αναφερόμενος στους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών, που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την υπόθεση και αθωώθηκαν, τους χαρακτήρισε ως προβεβλημένα άτομα στους τομείς δράσης τους, επισημαίνοντας ότι τους είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. «Δεν είναι δυνατόν να αθωώνεται ο αντιδήμαρχος και να καταδικάζεται ο δήμαρχος που έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του», είπε.

Σχετικά με τα όσα κατέθεσε ο διάδοχός του στο δήμο Γιάννης Μπουτάρης και την προειδοποίηση του τελευταίου ότι «θα τον βάλουν μέσα», ο Β. Παπαγεωργόπουλος, αφού χαρακτήρισε τον νυν δήμαρχο «πολιτικό αντίπαλο από παλιά», είπε ότι ακόμη περιμένει να φέρει τα πρακτικά από το δημοτικό συμβούλιο στο οποίο φέρεται να του απηύθυνε αυτήν την προειδοποίηση, ενώ κατηγόρησε τον Γ. Μπουτάρη ότι με αυτή τη δήλωση προσπάθησε να ξεγελάσει το δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ