Ολοκληρώθηκε το Euro Working Group: «Αργή αλλά σταθερή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group, για το ελληνικό ζήτημα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Πριν τη συνεδρίαση, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει τη συμφωνία και να οριστεί Eurogroup που θα λάβει οριστικές αποφάσεις για άρση της πιστωτικής ασφυξίας.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει κρυμμένους «άσους» στο μανίκι της και γι’ αυτό στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Θα πρόκειται για μέτρα που μπορεί να κάνει αποδεκτά η πλευρά των δανειστών ώστε να δώσει το πράσινο φως για μια υποδόση ώστε να μην μείνουν άδεια τα κρατικά ταμεία.

 

Πάντως, θολό παραμένει το τοπίο στις Βρυξέλλες γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα γοργή, αφού χθες διέκοψαν τις συζητήσεις και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου, αφού μεσολαβεί και το Πάσχα των Καθολικών.

 

Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ Φρ. Ολάντ και Αγκ. Μέρκελ στέλνουν σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι «ο χρόνος πιέζει».

 

Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι καλό και σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή, ενώ δηλώνουν πως δεν αναμένουν συμφωνία πριν από τα τέλη Απριλίου. Διαφορετικό είναι το κλίμα που αφήνεται να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό δηλώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και είναι πιθανό ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα εκφράζεται η ελπίδα ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μέρους της δόσης 1 – 2 δις ευρώ.