Βούτσης στο Spiegel: Αν δεν έρθει χρήμα ως 9 Απριλίου δεν πληρώνουμε ΔΝΤ

Ξεκάθαρη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν μέχρι τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα από τους θεσμούς έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”.

 

“Αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ”, είπε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει μετά από συμφωνία ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

 

Ο ίδιος λέει πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν έως τα μέσα Απριλιου και ζητά να επιστραφεί το 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, τα οποία έφτασαν εκεί από λάθος του ΤΧΣ και το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

 

Ο κ. Βούτσης υπογραμμίζει πως μετά από την καταβολή των ποσών αυτών η Ελλάδα θα ήθελε και μια ελάχιστη συμμετοχή στα χρήματα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Φουντώνοντας τα σενάρια περί νέας σχέσης της χώρας μας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα ο Νίκος Βούτσης τονίζει πως από τον Ιούνιο και μετά η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται “να αποτελέσουν συμπληρωματικά προς μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους” αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέους ελληνικού “Σχεδίου Α”.

 

Όπως αναφέρει το σχέδιο θα ξεκινήσει εκ των πραγμάτων τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου και θα περιλαμβάνει μείωση του χρέους, τερματισμό των μέτρων λιτότητας και νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης. “Θέλουμε να μας βοηθήσει και η Ρωσία στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Τόσο μέσα από εμπορικές συμφωνίες όσο και μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά”, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών και προσθέτει σχετικά με το Grexit:

 

“Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Υπάρχουν Έλληνες και πλούσιοι ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν σωρεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και τότε σε περίπτωση εξόδου θα υπάρξουν αυτόματα δύο Ελλάδες, με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις”.

 

Μιλώντας στους Γερμανούς δημοσιογράφους για τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης ο Νίκος Βούτσης τονίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά η απελευθέρωση του ανώτατου ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις και άλλες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς.

 

Σακελλαρίδης στο Reuters: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ και των υπόλοιπων πιστωτών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.