ΟΛΘ: Σημαντική αύξηση δυναμικότητας της προβλήτας 4 του λιμανιού

Με την προμήθεια δύο νέων ηλεκτροκίνητων γερανών, συνολικού κόστους 7 εκατ. ευρώ, που τριπλασιάζουν τη δυναμικότητα τής προβλήτας 4 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ ΑΕ) για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, όπως επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τής εταιρείας, Στέλιος Αγγελούδης.

 

Πλέον, πρόσθεσε, με την προμήθεια των δύο νέων γερανών και με τον ήδη υφιστάμενο εξοπλισμό, η δυναμικότητα τής προβλήτας 4 αυξάνεται σημαντικά, καθώς θα μπορεί να εξυπηρετεί αυτοτελώς περίπου 1 εκατ. τόνους. Παράλληλα, το λιμάνι ενισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία του, δεδομένου ότι επιτυγχάνεται ταχύτερη διακίνηση στο χύδην και γενικό φορτίο φορτίο.

 

Στη διάρκεια επιτόπου επίσκεψης στο κρηπίδωμα 17 τής 4ης προβλήτας, όπου έχουν τοποθετηθεί οι δύο “γίγαντες”, ο γενικός διευθυντής της ΟΛΘ ΑΕ, Μανόλης Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι, αν μέχρι σήμερα η διαχείριση του φορτίου ενός μεγάλου καραβιού 40.000 τόνων χρειαζόταν μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί, με τους νέους γερανούς ο χρόνος αυτός περιορίζεται σε μόλις τρεις ημέρες.

 

Τρεις μήνες ή 10.000 εργατοώρες για τη συναρμολόγηση

 

Οι γερανοί, με μέγιστη ανυψωτική ικανότητα 112 τόνων, που η λειτουργία τους σε αρπάγη είναι 32 τόνοι σε ακτίνα 32 μέτρων, αγοράστηκαν από τη γερμανική εταιρεία KIROW-ARDELT, την οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η “Γερανολιμενική ΑΕ” με έδρα την Αθήνα.
 

‘Οπως επισήμανε η εκπρόσωπος της εταιρείας, Όλγα Ελευθεριάδου, οι γερανοί αυτοί -που σε ζεύξη μπορούν να σηκώσουν μέχρι 225 τόνους- είναι από τους πιο σύγχρονους που υπάρχουν, ενώ η ανυψωτική τους δυνατότητα είναι η μεγαλύτερη διαθέσιμη στη χώρα για γερανούς αυτού του τύπου. “Είμαι βέβαιη ότι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα στο λιμάνι και τους πελάτες του, γιατί οι πελάτες θέλουν πρώτα να δουν τον εξοπλισμό που υπάρχει και μετά έρχονται” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ΟΛΘ ΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες τέτοιες επενδύσεις, προκειμένου να αυξήσει τις αντοχές του έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

 

Τη διαδικασία συναρμολόγησης των δύο γερανών, συνολικού ύψους 60 μέτρων μέχρι την άκρη της “μπούμας” (σ.σ. βραχίονας γερανού), παρουσίασε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αναγνώστου της “Αναγνώστου Δ & ΣΙΑ”. Όπως εξήγησε, οι γερανοί ήρθαν με πλοία από τη Γερμανία στη Θεσσαλονίκη, σε περίπου 200 κομμάτια έκαστος, διαφόρων μεγεθών και βαρών. Στη Θεσσαλονίκη τούς παρέλαβαν τα συνεργεία της εταιρείας, προκειμένου να τούς συναρμολόγησαν. “Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε σε μόνο τρεις μήνες τη συναρμολόγηση. Χρειάστηκαν περίπου 10.000 εργατοώρες από διάφορες ειδικότητες” κατέληξε.